Alyona Stadnik • 8. detsember 2015 kell 7:02

Sester: meil on endiselt madal maksukoormus

Rahandusminister Sven Sester  Foto: Eiko Kink

Euroopa Liidu keskmisega võrreldes on meie maksukoormus endiselt madalamate seas, lausus rahandusminister Sven Sester.

"Valitsuse laiem poliitika on, et maksukoormus tervikuna on stabiilne ega kasva oluliselt," lausus Sester. "See tähendab, et maksukoormus ei peaks oluliselt erinema praegusest."

Sester rõhutas, et ausast maksumaksmisest peavad võitma kõik maksumaksjad. "Kui maksud tänu maksu- ja tolliameti heale tööle ja pettuste vähenemisele paremini laekuvad ja laekumine on uuel tasemel stabiilne, siis saab ka kehtivaid maksumäärasid allapoole tuua," sõnas ta.

Valitsuse üldine eesmärk on Sesteri sõnul vähendada töötamisega seotud makse ja selles suunas valitsus ka tegutseb. "Järgmistel aastatel suurendame maksuvaba tulu ja langetame sotsiaalmaksu ning teeme madalat palka saavatele inimestele täiendava tagasimakse," märkis Sester. 

Majanduslikku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni OECD värskest ülevaates liikmesriikide maksutrendidest nimetatakse Eestit ära riikide hulgas, kus maksukoormuse tõus oli eelnenud aastaga võrreldes üks suuremaid.

Eesti maksukoormus oli 32,9%. Rahandusministeerium põhjendas, et maksukoormus on tõusnud, kuna maksu- ja tolliamet kogud maksud paremini kokku. Kui samade määrade juures makse paremini koguda ja tulude kasv on kiirem kui SKP kasv, kasvab ka maksutulu suhtena SKPsse.

Tänane Äripäev kirjutab, et ettevõtjad on maksukoormuse kasvu pärast mures. OECD riikide hulgas on Eesti maksukoormuse poolest umbes keskel, kuid paistab silma maksukoormuse hoogsa kasvuga.

Hetkel kuum