Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rõivase sihitu plaan teeb ettevõtjad murelikuks

  Taavi Rõivase plaanib käesolevaks aastaks ettevõtjaid ei rõõmustaFoto: Andras Kralla

  Peaminister Taavi Rõivas avaldas eile Postimehes viis punkti selle aasta plaanide kohta, mis ettevõtjate hinnangul on majanduse teemal sisutühjad ja sihitud.

  „Mind teeb neid viit sihti lugedes murelikuks, et pea rõhuv enamus neist on seotud eelkõige kuludega või kulude kokkuhoiuga ning ei ole selgeid tulevikku vaatavaid sihte, mis tõstaksid tulusid, arendaksid ühiskonda,“ kommenteeris Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink. “Kui peaminister sõnastaks veel ka viis konkreetset sihti, kust joonistuvad välja selge plaan ja eesmärgid näiteks 20 aasta perspektiivis, millele lisanduvad konkreetsed esimesed sammud aastatel 2016-2017, siis oleks pilt palju parem,“ lisas ta.
  Jaano Vingi sõnul suures plaanis midagi ette heita ju ei ole, lihtsalt julgust oleks rohkem vaja. „Taavi Rõivase sõnastatu on kindlasti õige ning põhjalikult läbimõeldud kava, millele olemuslikult ei peakski etteheiteid tegema. Need on olulised teemad meie riigile ja ühiskonnale. Mõelge suurelt ja tegutsege julgelt, härra peaminister!“ soovitas ehitusettevõtja Vink.
  Kannatame ära
  Kunda Tsemendi juhatuse esimehe Meelis Einsteini sõnul pole valitsuses inimesi, kel oleks ettevõtluskogemust või on neid seal väga vähe, mispärast pole ka majandust puudutavas punktis ambitsioonikaid plaane. „Majandus on seisma jäänud ja öelda, et nii ongi hästi – see küll õige ei ole. Ja mis see meie pikaajaline plaan on? Hoida eelarvet tasakaalus ja vähendada? See on jätkusuutlik vähenemine. Praegu seda praktiliselt ju viljeletakse,“ kommenteeris Einstein.
  Tema hinnangul pole õige, et valitsus hoiab majandusse investeerimisel madalat profiili, ja ilus pole ka rääkida, et nii ongi hea. „Räägime, et meil on hästi, midagi teha vaja ei ole, kannatame ära ja ootame kui läheb paremaks,“ iseloomustas Einstein valitsuse praegust käitumist. Riik peaks tema sõnul selgelt välja ütlema perspektiivikad sektorid, kuhu tasub investeerida. „Töötlevas tööstuses on meil 110 000-120 000 inimest tööl, see on ju oluline. Töötlev tööstus annab inimestele siin tööd, riik peaks ütlema, et see on üks prioriteetne sektor,“ rääkis Einstein ja lisas, et eks igaüks vaatab asju oma mätta otsast.
  Einsteni sõnul usub valitsus Eestis liiga palju liberaalsesse majandusse, ilma et endal strateegia paigaski oleks. „Vaadatakse, mis Brüssel ütleb ja nii tehaksegi. Eks ettevaatlik peab olema, kuid riske ei juleta võtta ja midagi teistmoodi teha ei juleta. Arvatakse, et liberaalne turumajandus paneb kõik asjad paika. Aga ei pane ikka! Kõik riigid rakendavad strateegiat, kuidas midagi saavutada, kuid meie strateegias sisu pole,“ rääkis Einsten.
  Ta lisas, et stabiilsus tähendab muidugi ka midagi ja Eestis on palju asju, mis on  hästi, kuid areng peaks ikkagi olema. „Ambitsiooni ja riskivõtmise tahet on vähe,“ lisas Einsten.
  Sisutühi poliitiline retoorika
  Tarkvaraettevõtte Nortal vastne e-riigi lahenduste seadusandlike ja poliitikat kujundavate küsimuste nõustaja Rein Lang lisas, et Rõivase viis sihti käesolevaks aastaks on sisutühi retoorika. „See on tavapärane poliitiline retoorika, mis on minu jaoks sisutühi. Valitsuse sammud ei toeta Rõivase juttu. Ettevõtlustahtest, rahvusvahelistumise tahtest, odavast rahast, enesekindlusest ja soovist on puudus,“ rääkis Lang.
  Samas ei jaga Lang enda sõnul nende inimeste arvamust, kes tahaksid kõik maksud ja muu sellise peapeale pöörata. Tema hinnangul oleks vaja pigem mõningaid kohti tuunida. Asi on ka selles, kas tegemist on pisiasjadega või tegeliku tasakaaluga – see on Langi sõnul hetkel poliitikas teema number üks.
  „Ettevõtluse tulumaksu mina taastama ei läheks, selles ma mõtet ei näe, see on Eesti edu pant olnud. Et tuunida käibemaksu asju ja võib-olla tulumaksu puhul erisoodustusi – sellega olen päri, need pole paradigmaatilised muudatused,“ rääkis Lang. Tema sõnul pole mitte maksukeskkond hetkel Eesti ettevõtlusel takistus, vaid ebakindlus ja tahte puudumine. „Keegi ei usu kedagi, ei usuta tulevikku, ei usuta valitsust - see pole kõige parem investeerimise keskkond pikaajaliste projektide ette võtmisel. Probleem on usalduses,“ nentis Lang.
  Kõik oleneb detailidest
  LHV analüütikut Heido Vitsurit üllatas peaministri aastasihte vaadates see, et julgeolek oli esimene punkt. „Poleks seda uneski näha osanud, arvasin, et NATO liikmelisus tagabki juba kaitse,“ märkis Vitsur naerdes.
  „Kurat on peidus detailides ja detaile on väga palju. Ka meie partnerite ja konkurentide juures on detailid. Me peame vaatama, kuidas me neid detaile muutes oleksime suutelised oma konkurentidega võistlema,“ rääkis Vitsur.
  Ta nentis, et Rõivase välja öeldud sihid majanduse teemal ei saada ettevõtjatele selleks aastaks mitte mingisuguseid signaale. „Niisama saab praegusel kujul ära elada küll, kuid mitte saavutada läbimurret. Ka USAs on saavutatud läbimurdeid nii, et riik on mingiks ajaks sellele oma õla alla pannud,“ rääkis Vitsur ja lisas, et eks kui Euroopal hakkab paremini minema, siis küll hakkab lõpuks ka Eestil paremini minema.
 • Hetkel kuum
Rait Kaarma: mis tõi meid siia, viib meid ka edasi – Warren Buffetti eeskujul
Raamatute ja raha lugemine pole üksteist välistavad – vastupidi; väiksem või suurem bibliofiilia nooruses võib viia raha lugemiseni küpsemas vanuses, kirjutab vandeadvokaat Rait Kaarma arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Raamatute ja raha lugemine pole üksteist välistavad – vastupidi; väiksem või suurem bibliofiilia nooruses võib viia raha lugemiseni küpsemas vanuses, kirjutab vandeadvokaat Rait Kaarma arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Keskpank: euribori tipp peaks saabuma sügisel Ettevõtjatele tuleb kasum tänavu raskemalt
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
Kuigi euroala inflatsioonitempo aeglustub, jääb see kõrgemaks rahapoliitilises eesmärgis ettenähtust, mistõttu oodatakse rahaturgudel euribori tõusu, rääkis keskpanga prognoosimeeskonna juht Rasmus Kattai.
USA aktsiad jätkasid rallit
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Valitsus jätnuks Sutteri preemiata, nõukogu ei pidanud seda mikski "Kuidas saab maksta preemiat, kui nad ei ole ülesannetega hakkama saanud?"
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Barack Obama: kui Putin kaotab, siis see ei tähenda, et olemegi võitnud
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Endine USA president Barack Obama rääkis Austraalias Sydneys esinedes, kui katki – ja miks – on maailm. Suurt süüd näeb ta ka meedial.
Eesti Gaas hakkab Latvijas Gazega lõunanaabrite jaeturul võistlema
Maikuust avaneb Lätis kodutarbijate gaasiturg ning seal kavatseb kaasa lüüa ka Eesti Gaas.
Maikuust avaneb Lätis kodutarbijate gaasiturg ning seal kavatseb kaasa lüüa ka Eesti Gaas.
Roheliste erakonna juhatus astub tagasi
Viimastel riigikogu valimistel hävingu läbi teinud Roheliste erakonna juhatus astub täies koosseisus tagasi.
Viimastel riigikogu valimistel hävingu läbi teinud Roheliste erakonna juhatus astub täies koosseisus tagasi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.