Sirje Rank • 4. veebruar 2016 kell 14:32

Niinistö: Euroopa ei tule kontrollimatu rändega toime

Soome president Sauli Niinistö  Foto: Eiko Kink

Soome president Sauli Niinistö ütles täna Soome parlamendis peetud kõnes, et Euroopa ei suuda enam pikalt kontrollimatule sisserändele vastu pidada. Ja kui taluvuse piir on ületatud, siis kukub kokku ka euroopalike väärtuste süsteem.

„Läheb nii, et tahtes head, tehakse kõigile halba,“ ütles Niinistö.

Niinistö sõnul on asüüliõigust reguleerivad rahvusvahelised seadused tehtud parimate kavatsustega, kuid teistes oludes. Kui neid reegleid praegu sõnastataks, siis oleksid need kindlasti karmimad, kuid peaksid siiski kinni inimõigustest ja vajadusest tõeliselt hädas olijaid aidata. Praeguses rändevoos on palju ka lihtsalt parema elu otsijaid.

Niinistö sõnul ei ole häid lahendusi, kuid tuleb mõelda, kas kaitsta euroopalikke väärtusi ja tõeliselt hädas olijaid, või üksnes rahvusvahelisi kohustusi kõigist muudest tagajärgedest hoolimata.

Niinistö sõnul on vaja leida mingi mõistlik tasakaal, sest sellises mastaabis ränne ohustab Euroopat, ohustab Soomet, läänelikku mõtteviisi ja väärtusi.

Niinistö sõnul on aeg tunnistada, et me ei tule praegu toime kõigi rahvusvaheliste reeglite täitmisega. Sel põhjusel on riigid hakanud omal käel lahendusi otsima pagulastevoo tõrjumiseks. Parem oleks, kui seda reaalsust tunnistaks Euroopa Liit, keskendudes seejärel oma välispiiri kaitsele, rändevoo pidurdamisele ning nende inimeste kiirele väljasaatmisele, kelle asüülitaotlust ei rahuldatud. See looks ruumi nende pagulaste vastuvõtmiseks, kes tõeliselt abi vajavad.

Ja kõige selle kõrval tuleb teha rahvusvahelisi jõupingutusi, et Süüria sõda lõpetada. See on osa lahendusest.

Hetkel kuum