Kadi Neemre • 10. veebruar 2016 kell 17:17

Järgmise Tesla hind on 25 000 dollarit?

Tesla võib peagi jõuda massidesse.  Foto: EPA

Tesla Motors ehitati ühe põhieesmärgiga: viia elektriautod massidesse. Peale üle 10 aasta tööd, usub Tesla juht Elon Musk, et aeg on käes.

Ettevõte alustab järgmisel kuul eeltellimuste võtmist oma 35 000 dollarit maksvale Model 3 mudelile. Kui aga võtta sellest maha veel USAs elektriautode ostjatele ettenähtud toetused, kukub hind 25 000 dollarile. Selline hind kasvatab Model 3 turuosa drastiliselt.

Keskmiselt kulutavad ameeriklased uuele autole ligikaudu 31 000 dollarit, selgub Bloomberg New Energy Finance’i analüütiku Salim Morsy analüüsist.

25 000 dollarit maksev Tesla pööraks USA autoturu tagurpidi, suurendades potentsiaalset turumahtu lausa 50% võrra, kinnitab Morsy. Ainsaks müügipiiranguks sellise hinna eest võib olla ettevõtte võimekus autosid toota.

Tesla investorid hoiavad ettevõttel hoolikalt silma peal, kuna Model X maasturi tootmine on võtnud oodatust kauem. Ettevõtte aktsia on 2016. aastal kukkunud 38%, mis tähendab, et elektriautode tootja on oma turuväärtusest kaotanud 12 miljardit dollarit. Tesla tunneb juba survet tulla kiiresti välja Model 3 mudeliga; Muski sõnul peaks auto tootmine algama järgmisel aastal.

Kas Tesla hind ka tõesti saab olema 25 000 dollarit, sõltub aga sellest, kas auto tuleb turule õigel ajal – nimelt peaks Tesla maksusoodustus umbes 2018. aasta keskpaigas otsa lõppema. Graafikus püsimine pole Tesla tugevaim külg; ettevõte on kurikuulus oma mitme aasta pikkuste hilinemistega.

Morgan Stanley analüütik Adam Jonas, Tesla aktsiate pikaaegne ostmise pooldaja, ei usu, et Tesla Model 3 tuleb välja enne 2018. aastat.

Hetkel kuum