Sirje Rank • 17. veebruar 2016 kell 7:15

DI: Swedbanki eksjuhti kahtlustatakse siseinfo kasutamises

Swedbanki endine juht Michael Wolf  Foto: Eiko Kink

Rootsi majandusleht Dagens Industri (DI) kirjutab täna, et Swedbanki kontserni juhi Michael Wolfi tagandamiseni ja kuriteokahtlustuseni viinud tehingud puudutasid aktsiate ostu firmas Oniva Online Group.

Tehingud toimusid 2013. aastal. Wolf kinnitas lehele, et ostis tol aastal Oniva Online Groupi aktsiaid, kuid eitas siseinfo omamist.

Läinud reedel avalikustas DI, et Swedbank tegi kuriteokahtluse peale avalduse Michael Wolfi kohta Finantsinspektsiooni ja see omakorda Rootsi majanduspolitseile kahtlaste tehingute uurimiseks. See oli ka peamine põhjus, miks Wolf läinud nädalal päevapealt ametist lahkuma pidi.

DI allikate andmeil puudutab uurimine võimalikku siseinfo kasutamist. Wolfi advokaat Leif Gustafson edastab lehele, et Wolf on taoliste kahtlustuste üle üllatunud. „Tal ei ole kunagi olnud juurdepääsu siseinfole ja ta on neilt tehingutelt kahjumit saanud,“ ütles advokaat.

Samas oli Swedbankil ja Oniva Online Groupil tehingute toimumise ajal ärisuhe. 2012. aasta sügisel sai ettevõte Swedbankist laenu. Laenulepingu tingimustest johtus, et Swedbankil oli hea ülevaade firma majanduslikust seisust.

Oniva Online Group on alternatiivbörsi First North nimekirjas noteeritud väike börsifirma, mis pakub veebihotelli ja internetiturunduse teenust. Firmal on ka olnud kokkupuude Rootsi majanduskuritegude bürooga. 2014. aastal korraldas büroo firma peakontoris läbiotsimise, kuna finantsdirektorit kahtlustati siseinfo kasutamises. Finantsjuht sai süüdistuse, kuid mõisteti kohtus õigeks alles läinud nädalal. Samas sai 2015. aasta kevadel trahvi firma endine suuromanik, keda süüdistati firma aktsiakursi kunstlikus mõjutamises.

Wolfi juhtum on sattunud samale uurijale, kes tegeles ka nimetatud kahe teise Oniva Online Groupi juhtumiga. Uurimine võib tema sõnul aega võtta kuus kuud kuni aasta. Muudest kommentaaridest ta keeldus. Swedbank DI infot ei kinnita.

Insaidertehingute puhul pole oluline, kas tehingutelt kasu saadi. Kuritegu seisneb info kasutamises, mis ei ole teistele kättesaadav, ütles lehele jurist Lars Afrell.

Aktsionäride huvisid kaitsva organisatsiooni Aktiespararna juht Albin Rännar imestas, et suure panga juht sellisesse väikesesse spekulatiivsesse ja probleemsesse firmasse investeerinud on.

Hetkel kuum