Kadi Neemre • 22. veebruar 2016
Jaga lugu:

El-Badri: OPEC on koostööks avatud

Foto: EPA

OPECi peasekretär Abdalla Salem El-Badri sõnas tänasel Houstonis toimunud konverentsil, et nii OPECi kui naftariikide ühendusesse mittekuuluvad riigid on valmis tegema koostööd, leidmaks lahendus madalatele naftahindadele.

El-Badri märkis, et naftatööstus seisab silmitsi ka tarneprobleemiga, mis võib kesta aastaid, kui probleemile ei leita lahendust.

Hoolimata sellest, et nafta hinnad tegid täna enam kui 6% tõusu, on toornafta hinnad seoses ületootmisega kukkunud ligi 50% viimase aasta jooksul; USA toornafta hind on sellel aastal kukkunud ligi 20%.

Tema sõnul on suureks probleemiks naftavarude üleküllus ning ta ei mõista, miks USA jätkab nafta importimist ja säilitamist nii suurel määral.

Täna teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur, et USA naftatootmine kahaneb sellel aastal tõenäoliselt 600 000 barreli võrra päevas. Uudis pani naftahinnad tõusma.

Eelmisel nädalal avaldatud andmete kohaselt langes USA naftapuurtornide hulk madalaimale tasemele alates 2009. aasta detsembrist.

El-Badri märkis ka, et ta toetab tootmise külmutamise ideed. “Me soovime teha koostööd. Me tahame leida lahenduse.” Eelmisel nädalal teatasid Saudi-Araabia ja Venemaa kokkuleppest, mille kohaselt külmutatakse nafta tootmine juhul, kui ka teised riigid sellega nõustuvad. Kuigi Iraani naftaminister Bijan Zanganeh kiitis plaani heaks, ei avaldanud ta soovi selles kaasa lüüa. Allikate sõnul ei usu Iraan, et tootmise vähendamine on piisav meede turu tasakaalustamiseks.

Saudi-Araabia kordas aga, et riik ei plaani toodangut vähendada ning jätkab oma turuosa kaitsmist.

 

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum