Mari Mets • 1. märts 2016 kell 9:07

Kohus: Vene spioonide toimikute avaldamine ohustaks julgeolekut

Kõik kolm FSB heaks töötanud spiooni mõisteti süüdi Tartu maakohtus.  Foto: Andres Haabu

Kohus salastas üle-eelmisel nädalal ja oktoobris süüdi mõistetud kolme FSB heaks luuranud salakaubavedajast spiooni kriminaaltoimikud, viidates tundlikule infole ja ohule süüdimõistetute julgeolekule.

Kriminaaltoimikute materjalide avalikustamine võimaldaks kasutada seda teavet pahatahtlikel eesmärkidel, sealhulgas ohustada süüdimõistetute julgeolekut ning see ei teeni õigusemõistmise huve, edastas Tartu maakohtu pressiesindaja Krista Tamm.

Maksim Gruzdev (32), Pavel Romanenkov (42) ja Aleksandr Rudnev (21) mõisteti süüdi Eesti riigi vastastes kuritegudes, kõigile määrati vanglakaristus.

Kohus põhjendas, et nii Pavel Romanovi kui ka Maksim Gruzdevi ja Aleksandr Rudnevi kriminaalasja toimikud sisaldavad materjale üksikasjaliku teabega piirivalve tegevuse meetodite ja taktika ning riigikaitseliste objektide ja nende valvesüsteemide kohta, lisaks ka õiguskaitseasutuste töötajate ja nende eraelu kohta. Lisaks sisaldab Gruzdevi kriminaalasi tõendeid, mis on salastatud täiesti salajasel tasemel riigisaladuse kaitsmiseks. 

Gruzdevi kriminaalasja otsus ei ole praegu veel ka jõustunud, sest 22. veebruaril Tartu maakohtus kohtuotsuse tõlke kätte saanud Gruzdevil on aega seda vaidlustada 15 päeva otsuse kättesaamisest. 

 Info voolas FSB kätesse

18. veebruaril mõistis kohus süüdi 32aastase Eesti kodaniku Maksim Gruzdevi. Kaitsepolitsei ja riigiprokuratuur heitsid mehele ette salajast suhte loomist ja selle pidamist Venemaa eriteenistusega, mis oli suunatud Eesti julgeolekuasutuste tegevuse kahjustamisele. Süüdistuse järgi värbas Venemaa eriteenistus Gruzdevi 2013. aasta teisel poolaastal Venemaa territooriumil Pihkva oblastis. Gruzdev edastas alates sellest ajast kuni tema kinnipidamiseni läinud aasta oktoobris Venemaa eriteenistusele infot muu hulgas ka kaitsepolitseiameti töötajate tegevusest ning osales Venemaa eriteenistuse agentuur-operatiivtöös. 

Mullu 1. oktoobril mõistis kohus süüdi 21aastase Eesti kodaniku Aleksandr Rudnevi, kellele heideti ette Eesti riigi vastaseid süütegusid koostöös Venemaa eriteenistusega. Venemaa eriteenistusele jõudis ta infot edastada kuni kinnipidamiseni 2015. aasta märtsis. Süüdistuse järgi edastas Rudnev võõrriigi eriteenistusele vaatlusandmeid Eesti kaitseväelaste tegevusest Lõuna-Eestis ning andmeid Lõuna prefektuuri piirivalvekordonite ja teenistuskohtade kohta. 

Oktoobris mõistis kohus süüdi ka 42aastase määratlemata kodakondsusega Pavel Romanovi, kes asus Venemaa eriteenistusega salajasele koostööle 1994. aastal Venemaal Pihkva oblastis. Koostööd Venemaa eriteenistustega tegi ta kuni 2015. aasta veebruarini, mil ta kuriteos kahtlustatavana kinni peeti. Romanov edastas võõrriigi eriteenistustele teavet Eesti sõjalise kaitsevõime, Eesti riigipiiri kaitsmise ning õiguskaitseasutuste töötajate tööülesannete kohta. 

Spioonidel kirju paturegister

Kolmest tabatud Venemaa luure kasuks spioneerinud mehest on kõige värvikama paturegistriga määratlemata kodakondsusega Pavel Romanov.

Tal oli juba varasemast kriminaalkaristused alimentide maksmisest kõrvalehoidmise ning alkoholijoobes sõiduki juhtimise eest, kui eelmise aasta kevadel mõistis Viru maakohus Romanovi ja veel üheksa kohtualust süüdi ka sigarettide salakaubaveos. Romanovi ülesandeks kuritegelikus ühenduses oli grupeeringu tegevuse juhtimine, tema andis teistele korraldusi ja juhiseid. Tema korraldas Venemaal sigarettide ostmist ja üle piiri Eestisse toimetamist, samuti kauba ladustamist. Kuritegelik ühendus sai kokku varalist kasu vähemalt 80 000 eurot, Romanovi juurest leiti kuus mobiiltelefoni, sülearvuti, tahvelarvuti, hunnik mälupulkasid, aga ka paar termokaamerat, mitu musta värvi silmaavadega peakatet, hunnik raadiosaatjad jm kraami.

Teisel tabatud Venemaa spioonil Maksim Gruzdevil on samuti salasigarettide Venemaalt tooja taust. Tema mõisteti Tartu maakohtu Põlva kohtumajas juba 2012. aasta alul süüdi 3400 Venemaa maksumärkidega sigareti „More“ üle piiri toomises. Sigaretid olid peidetud Audi 100 pagasiruumis asuvasse basskõlarisse. Toona sai ta rahalise karistuse 320 eurot.

Kolmas spioon, Aleksandr Rudnev peeti kahtlustatavana kinni eelmise aasta 28. märtsil ning kaks päeva hiljem võeti ta vahi alla. Kokkuleppemenetluses mõistis Tartu maakohus talle kaks aastat vanglakaristust. Varem ei ole teda kriminaalkorras karistatud.

Pikemalt loe spioonide varasematest karistustest artiklist "Vene spioonide patud Eestis".

Hetkel kuum