Kadi Neemre • 21 märts 2016

Kilduff: nafta hind kukub tagasi 25 dollarile

Kilduff: nafta hind kukub tagasi 25 dollarile  Foto: EPA

Hiljutine naftahindade tõus, mis on kerkinud 40 dollarile barreli eest, ei kesta naftaekspert John Kilduffi sõnul enam kaua.

Kilduff prognoosib, et nafta hind kukub peagi taas 25 dollarile.

WTI hind tõusis eelmisel nädalal 2,4%; hind on tõusnud juba viis nädalat järjest. Hinnatõusu toetab OPECi tootjate avaldus, et naftatootjad kohtuvad aprillis Kataris, arutamaks naftatootmise külmutamist.

Tema sõnul valmistab kohtumine siiski turgudele pettumuse, kuna hoolimata toodangumahu külmutamisest valitseb turgudel kõigele vaatamata ületootmine ja küllastus, mis kukutab hinnad taas sama madalale, kui need olid veebruaris.

Kilduffi sõnul ei too aprilli kohtumine tõenäoliselt suurt edu, kuna veebruaris teatas Saudi-Araabia naftaminister Ali Al-Naimi, et riik ei kavatse tootmist kärpida, kuna neil puudub usaldus teiste riikide vastu.

Peale jaanuarikuist sanktsioonide leevendamist on Iraan aga oma tootmismahte tuntavalt suurendanud. “Nad ei osale tootmise külmutamise kokkuleppes enne, kui naftatootmine pole seal jõudnud sanktsioonide eelsele tasemele.”

Vaatamata külmutamiskokkueppe tulemustele peab Kilduff siiski OPECi ja ühenduseväliste tootjate kohtumist oluliseks. “Nafta hinnad on oma põhjaga võrreldes ligi 50% tõusnud ning seda suuresti tänu eelootavale kohtumisele.”

Reedel avaldatud andmetel kasvas naftapuurtornide arv, kuid Kilduffi sõnul ei ole see seotud hiljutise naftahinna ralliga. “Naftapuurtornide arv on madalaimal tasemel alates 2009. aastast. Ma ei usu, et praegu oleks veel võimalik mõni puurtorn sulgeda,” märkis Kilduff, lisades, et nafta hind on praegusele tasemele tõusnud seoses OPECi tuleva kohtumisega, kus arutatakse naftatoodangu kärpimist.

Hetkel kuum