Äripäev • 6. mai 2016 kell 6:23

Miljonilist huuletubakaäri juhtis endine kaitsepolitseinik

Aastatel 2002-2004 täitis Aare Vain Ida-Virumaa politseiprefekti ülesandeid.  Foto: Peeter Lilleväli, Põhjarannik

Maksu- ja tolliamet teatas eile, et tabas huuletubakaga kaubitsenud jõugu, Äripäeva ja Eesti Päevalehe andmetel on grupeeringu eesotsas kaitsepolitsei endine töötaja Aare Vain.

Tänane Eesti Päevaleht lahkab Eestis toimuva organiseeritud huuletubakaäri telgitaguseid, kus tegelike niiditõmbajateni jõuda on äärmise organiseerituse tõttu pea võimatu – seda näitab asjaolu, et juba pikemat aega käib kaks kriminaalmenetlust ja mitu väärteomenetlust, kuid müüjad tundsid end karistamatult, sest maksu- ja tolliametil pole kontrollostu tegemise võimalust.

Aare Vain

Töötas aastail 1993-2002 kaitsepolitseis, sh juhtis kapo Virumaa osakonda.

1999. aastal pälvis president Lennart Merilt Kotkaristi III klassi ordeni.

2002. aastal töötas mõne kuu erasektoris Sampo Kindlustuse juristina.

2002. aasta lõpus asus tööle Ida-Virumaa prefekti ülesannetes.

2004. aastal asus tööle politseiameti peadirektori nõunikuna u paariks aastaks.Pärast erinevaid ameteid politseis töötas Lukoilis ja tegeles kütusefirma võlglastega.

2012. aasta mais asutas ettevõtte Vainland OÜ. Firma põhitegevus on ettevõtte K.K Diamond Group probleemsete klientide haldamine ehk võlgnikega tegelemine. K.K Diamond Group kuulub Ken Koortile ja tegeleb transpordiettevõtetele kütuse vahendamisega peamiselt Venemaal.

Maksuametnike esimene suurem töövõit oli möödunud septembris Tallinna Vanasadamas kinni peetud veoauto, mille lastis oli ligi 180 kilo huuletubakat. Toodet maale toova ja müüva organisatsiooni tegevus võeti luubi alla ning sel teisipäeval esitati grupi 19 liikmele kahtlustus ja vahistati kolm ninameest.

Organiseeritud ühenduse eesotsas oli nii Äripäevale kui ka Eesti Päevalehele teadaolevalt kaitsepolitsei endine töötaja Aare Vain, kes on täitnud ka Ida prefekti ülesandeid ja saanud Lennart Merilt Kotkaristi teenetemärgi. Koos Vainuga vahistati ka 24aastane Helari ja 27aastane Siim, neid kolme peetakse põhiorganisaatoriteks.

Äri toimus nii, et üks-kaks korda kuus sõideti Rootsis Stockholmi külje all asuvasse Odeni tehasesse ja laoti veoautosse kuni ligi 700 kilogrammi huuletubakat, mis diilerite teada on vormistatud ekspordiks Venemaale, aga tee peal „kaob” see Eesti turule. Loe pikemalt Eesti Päevalehest.

Maksu- ja tolliameti tabatud veokist, mis saabus Rootsist Eestisse, leiti 42 kasti ehk 181,44 kilogrammi huuletubakat.  Foto: Maksu- ja Tolliamet

Ühenduse liikmed tõid Eestisse 2015. aasta maist kuni selle aasta aprillini kokku hinnanguliselt 8000 kilogrammi huuletubakat ja vastutasid huuletubaka Eestisse toimetamise ja realiseerimisvõrgustiku haldamise eest, teatas eile maksuamet. Edasimüüjad ja nende abilised käisid kaubal ise järel ja toimetasid selle üle Eesti laiali, kus müüsid nii hulgikaupa kohalikele diileritele kui üksikult lõpptarbijatele. Huuletubaka pakk maksis Rootsist ostes ca 2 eurot ning müüdi Eestis lõpptarbijale hinnaga 4–5 eurot pakk.

Huuletubakat ei tohi Eestis müüa

Suitsuvabade tubakatoodete müük keelati lõplikult ära möödunud aasta mais, kui keeld hakkas kehtima ka närimistubakale. Samuti kriminaliseeriti suures koguses suitsuvabade tubakatoodete käitlemine. Selliste keelatud toodete käitlemise eest võib karistada väärteokorras rahatrahviga kuni 1200 eurot või suure koguse puhul kriminaalkorras kuni viieaastase vangistusega.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakond alustas menetlust pärast seda, kui pidas möödunud aasta septembris kinni Rootsist Eestisse saabunud veoki, millest leiti 42 kasti ehk 181,44 kilogrammi huuletubakat. Detsembris tõkestati veel ühe 668 kg huuletubaka saadetise tänavale sattumist. Kahtlustus suures koguses suitsuvaba tubakatoodete käitlemise eest on esitatud 19 inimesele, nende arv võib edasise menetluse käigus suureneda. Kinnipidamise käigus võeti ära sularaha ligi 82 000 eurot, kaheksa sõidukit ja 58,41 kilogrammi huuletubakat.

Äripäev on varem kirjutanud, kuidas väidetavalt vahistatud Aare Vain asutas mullu kevadel koos sõpradega probleemide lahendamise äri ja siirdus kapost erasektorisse probleeme lahendama. Vainu sõnul ajendas neid tänavu kevadel osaühingut Probleemilahendused asutama asjaolu, et teda ja kaasomanikke, samuti endist kaitsepolitseinikku Priit Tikerped ja juristi Priit Altpere teatakse nende tausta tõttu - Eesti on väike. "Pidevalt pöörduti meie poole erinevate probleemidega. Samas, et asi oleks juriidiliselt korrektne ja saaksime seda teenust tõesti ka osutada, otsustasimegi, et teeme OÜ," rääkis Vain.

Konkurente on värsketel probleemilahendajatel Vainu sõnul palju, aga kui leidub inimesi, kes tahavad teenust just nende taustaga inimestelt, miks mitte siis seda teenust osutada. Ja taust on meestel tõesti muljetavaldav, kuivõrd Tikerpe ja Vain on töötanud kõrgetel kohtadel kaitsepolitseis ja Vain ka Ida-Viru prefekti ülesannetes ning nõustanud politseiameti peadirektorit.

Loe pikemalt artiklist "Kapost erasektorise probleeme lahendama".

Hetkel kuum