Virge Haavasalu • 9. mai 2016 kell 13:45

Vändra Ökopagari vara müügis

Vändra Ökopagari tootmishoone.  Foto: Jüri Truuts, pankrotihaldur

Pankrotis maheleibade küpsetajat Vändra Ökopagarit müüakse tervikvarana avalikul enampakkumisel.

Pankrotihaldur Jüri Truuts müüb avalikul elektroonilisel enampakkumisel kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja oksjonikeskkonnas Vändra Ökopagari pankrotivara, mis on pagaritööstuse tarbeks 2013. aastal renoveeritud hoone koos kõikvõimaliku pagaritööstuse sisseseade ja kontoritehnikaga. 

Kinnistule on seatud pea 3,5 miljoni euro eest kolm hüpoteeki ja Ökopagari vara on koormatud üle 1,6 miljoni euro suuruste kommertspantidega SEB panga kasuks, mis kõik kustutatakse ettevõtte müügi korral. Oksjon lõpeb 30. mail. 

Vahetult pärast vabariigi aastapäeva kuulutas Pärnu maakohus välja Vändra Ökopagari pankroti ja määras pankrotihalduriks Jüri Truutsi. Truuts ütles märtsi alguses Äripäevale, et suurimate nõuetega võlausaldajad on SEB Pank ja PRIA. Võlausaldajate esimene üldkoosolek oli 17. märtsil. Paarkümmend koondatud töötajat saavad seaduses ettenähtud ulatuses hüvitist töötukassast.

Truutsi sõnul on ettevõttel kohustusi umbes 2,9 miljonit eurot. Vara on renoveeritud pagaritööstuse hoone Vändras koos kaasaegse sisustusega. "Tegemist on spetsiifilise pagaritööstuse tööks sobiva tervikvaraga. Vara tegelik väärtus saab selguda vara müügil, praktikas tavaliselt on müügihind kahjuks alati mingil määral madalam kui vara soetusmaksumus, mis on ehitushind ning seadmete soetuse ja paigalduse maksumus," märkis Truuts.

Mis juhtus moodsa pagaritööstusega?

2014. aasta lõpul Pärnumaal asuva moodsa tootmishoone avamisega 20 tegutsemisaasta möödumist tähistanud Vändra Ökopagar sattus üsna pea majandusraskustesse, kuna turuolukord ja tõrked tootmises ei võimaldanud toota piisavas mahus, et maksta igakuist 20 000eurost laenu SEB pangale.

Eelmise aasta kevadeks oli võlg panga ees juba 80 000 eurot. Ettevõtte kauaaegse juhi ja omaniku Krista Assi sõnul ei olnud pank valmis lühiajalist ja pikaajalist laenu üheks laenuks kokku panema ja seda veidi pikema tagasimaksegraafiku peale jaotama. 

Kuna pangaga kokkuleppele ei jõutud, proovis Assi laenu refinantseerida, investoreid leida ja ka ekspordile panustada, et üritada üle jõu käivat laenu siiski teenindada. Miski ei õnnestunud ja majandusraskused ainult süvenesid. 

Assi on öelnud, et lõpuks ei olnud enam vahet, kes läks ettevõttele finantseerimist küsima, kas tema ise või laitmatu taustaga lepingupartner, aga kuuldes sõnapaari "Vändra Ökopagar", blokeeriti igasugune edasine tee. 

Nii otsustatigi novembri keskel Assi sõnul minna ettevõtte likvideerimise teed ja hakata pagaritöökojale uut kosilast otsima. Likvideerijaks määratud õigusnõustaja Reet Vokk oli veel selle aasta algul optimistlik, kinnitades, et potentsiaalse ostjaga on läbirääkimised lõpusirgel, ent ostjat siiski ei leitud.

Assi oli sunnitud Voki likvideerija ametist taandama ja esitama kohtule pankrotiavalduse. Nii kuulutaski kohus välja pankroti. 

Hetkel kuum