Kaisa Gabral • 10. juuni 2016 kell 8:30
Uudised
Ainult tellijale

Pillesaar: rahatoojaid pole mõistlik maksustada

Pillesaare hinnangul tooks sotsiaalmaksu lagi kasu tervele Eestile  Foto: Raul Mee

Sotsiaalmaksu lae eelnõu tagasilükkamine oli valus löök tervele riigile, sest majanduslikult pole mõttekas maksustada neid, kes toovad riiki raha sisse, ütles IT-ettevõtte Helmes omanik Jaan Pillesaar.

Riigikogus lükati eile tagasi Vabaerakonna algatatud eelnõu sotsiaalmaksu lae kehtestamisks. Ettevõtja Jaan Pillesaar peab seda suureks tagasilöögiks tervele Eestile.

Pillesaare sõnul pole mingi saladus, et Eestis on ülekaalukalt kõrgem suhteline maksukoormus seatud teabetöö valdkonna töötajatele ja ettevõtjatele. "Selle tõttu on meie arstide, inseneride, õpetajate, teadlaste ja tarkvara arendajate netopalgad madalamad, kui nad olla võiks," märkis Pillesaar. Ta lisas, et ühe käibekrooni kohta on maksukoormus teenusvaldkonnas keskmiselt mitu korda kõrgem kui näiteks vahendusäris.

Pillesaare sõnul on selliselt kallutatud poliitika tulemusena Eestis vähem ekspordivõimelisi tarku töötajaid ja kõrgtehnoloogilist tootmist, kui on mõistlike tööjõumaksudega riikides.

Pillesaar märkis, et tema kogemuse järgi ei vaja suur osa edukaid teabetöötajad riigi pakutavaid sotsiaalteenuseid, kuid peavad praeguse maksusüsteemi järgi maksma nende mittevajalike teenuste eest mitmekordset hinda. "See on ebaõiglane süsteem ja targad töötajad saavad sellest aru," nentis Pillesaar.

Tema sõnul aitaks sotsiaalmaksu lagi ebaõiglust leevendada ja võimaldaks ettevõtetel rohkem rahvusvahelise äriteadmise ja -kogemusega inimesi Eestisse tuua.

Ebaõiglane süsteem kahjustab kõiki

Pillesaar ütles, et teenusmajandus annab 65% Eesti eksporditulu lisandväärtusest, mis tähendab, et teenusmajandus on Eesti kõige suurem konkurentsimootor ja toob oma töötajate abiga kõige rohkem uut raha riiki sisse.

"Peamiste raha sissetoojate kõrge maksustamine on selgelt ebamõistlik majanduspoliitika. Ja seda mitte ainult eksportijate, vaid kõigi kodanike huvidest lähtuvalt," arvas Pillesaar.

Ta tõi näiteks, et kui üks tarkvara-arendaja jätab Ukrainast Eestisse kolimata, sest avastab, et hakkab saama siinsete kõrgete tööjõumaksude tõttu kätte vähem netopalka kui Ukrainas, jääb ka Eesti ehitajal üks korter ehitamata, poes käijaid on ühe perekonna võrra vähem, maksuametil on üks maksumaksja vähem jne.

"Ebaõiglase maksusüsteemi mõjud maksavad riigis pikapeale kinni kõik maksumaksjad, mitte ainult need, keda ebaõiglaselt maksustatakse. Oleks aeg hakata aru saama, et ebaõiglane maksusüsteem takistab Eesti jätkusuutlikkust," lisas IT-ettevõtja.

Hetkel kuum