• Jaga lugu:

  SpaceX maandas taas edukalt raketi

  SpaceXi looja Elon Musk.Foto: epa

  Ameerika erakosmosefirmale SpaceX kuuluv raketikandja Falcon 9 startis mõne tunni eest Canaverali neemelt edukalt rahvusvahelisse kosmosejaama koos laevaga Dragon, mille pardal on üle 2 tonni lasti. Kanderaketi esimene aste maandus peagi edukalt ookeaniplatvormile.

  Start anti täna hommikul kell 6.45 Eesti aja järgi ning laeva põkkumine kosmosejaamaga on plaanis 20. juulil. Dragon toimetab kosmosesse toiduaineid ning teaduseksperimentide ja uuringute jaoks varustust, mille hulgas on näiteks DNA järjestaja ja esimene rahvusvaheline standardiseeritud põkkumisadapter.

  Falcon 9 esimese astme edukas maandamine on suur unistus – see muudab kanderaketi osaliselt taaskasutatavaks, mis on planeetidevaheliste kosmoselendude esmane eeldus. SpaceX ütleb oma kodulehel, et Falcon 9 kanderaketi hind on umbes sama mis reisilennukil, kuid erinevalt raketist teeb lennuk oma eluaja jooksul kümneid tuhandeid lende. Taaskasutatav kanderakett suudaks ka kosmoselendude hinnad sadu kordi odavamaks teha.

  Tegemist on Falcon 9 esimese astme teise eduka maandumisega – esimene õnnestus läinud aasta detsembris. Vahepeal on maandumiskatsed nurjunud. Visionäärist ettevõtjale Elon Muskile kuuluv SpaceX loodab naasva esimese astmega oluliselt odavamaks muuta kosmoselaevade orbiidile lennutamise.
  Eelmise aasta juunis plahvatas Falcon 9, mis pidi viima orbiidile USA kosmosejaama tarbeks mõeldud lastiga automaatlaeva Dragon, mõni minut pärast õhkutõusmist Canaverali neeme kosmodroomilt. See oli NASA jaoks suur tagasilöök, sest missioon kutsuti ellu selleks, et vähendada nende sõltuvust Vene rakettidest.
  Kosmosejaamadesse veavad praegu kaupa ja inimesi Vene Progressid, Jaapani HTV ning ameeriklaste Cygnus ja Dragon, millest viimane suudab ka lasti orbiidilt Maale tuua.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Alliksaar: hinnad kerkivad, kuid pelgalt see ei pruugi õnne õuele tuua
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Nokia kasumiüllatus julgustas analüütikuid hinnasihte tõstma
Nokia teatas neljapäeval 423 miljoni euro suurusest tegevuskasumist, mis jättis analüütikute ootused kaugele maha. Mitmed analüütikud on pärast tulemuste avalikustamist ettevõtte aktsia hinnasihti tõstnud ning andnud ostusoovituse, kirjutab Kauppalehti.
Nokia teatas neljapäeval 423 miljoni euro suurusest tegevuskasumist, mis jättis analüütikute ootused kaugele maha. Mitmed analüütikud on pärast tulemuste avalikustamist ettevõtte aktsia hinnasihti tõstnud ning andnud ostusoovituse, kirjutab Kauppalehti.
Kuidas väljuda õpilasfirma programmist päris firma omanikuna Samm-sammult: kuidas teha edukas äri
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Arvuti hakkab elektri asemel kasutama valgust
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.