Äripäev • 18. juuli 2016 kell 8:40

SpaceX maandas taas edukalt raketi

SpaceXi looja Elon Musk.  Foto: epa

Ameerika erakosmosefirmale SpaceX kuuluv raketikandja Falcon 9 startis mõne tunni eest Canaverali neemelt edukalt rahvusvahelisse kosmosejaama koos laevaga Dragon, mille pardal on üle 2 tonni lasti. Kanderaketi esimene aste maandus peagi edukalt ookeaniplatvormile.

Start anti täna hommikul kell 6.45 Eesti aja järgi ning laeva põkkumine kosmosejaamaga on plaanis 20. juulil. Dragon toimetab kosmosesse toiduaineid ning teaduseksperimentide ja uuringute jaoks varustust, mille hulgas on näiteks DNA järjestaja ja esimene rahvusvaheline standardiseeritud põkkumisadapter.

Falcon 9 esimese astme edukas maandamine on suur unistus – see muudab kanderaketi osaliselt taaskasutatavaks, mis on planeetidevaheliste kosmoselendude esmane eeldus. SpaceX ütleb oma kodulehel, et Falcon 9 kanderaketi hind on umbes sama mis reisilennukil, kuid erinevalt raketist teeb lennuk oma eluaja jooksul kümneid tuhandeid lende. Taaskasutatav kanderakett suudaks ka kosmoselendude hinnad sadu kordi odavamaks teha.

Tegemist on Falcon 9 esimese astme teise eduka maandumisega – esimene õnnestus läinud aasta detsembris. Vahepeal on maandumiskatsed nurjunud. Visionäärist ettevõtjale Elon Muskile kuuluv SpaceX loodab naasva esimese astmega oluliselt odavamaks muuta kosmoselaevade orbiidile lennutamise.

Eelmise aasta juunis plahvatas Falcon 9, mis pidi viima orbiidile USA kosmosejaama tarbeks mõeldud lastiga automaatlaeva Dragon, mõni minut pärast õhkutõusmist Canaverali neeme kosmodroomilt. See oli NASA jaoks suur tagasilöök, sest missioon kutsuti ellu selleks, et vähendada nende sõltuvust Vene rakettidest.

Kosmosejaamadesse veavad praegu kaupa ja inimesi Vene Progressid, Jaapani HTV ning ameeriklaste Cygnus ja Dragon, millest viimane suudab ka lasti orbiidilt Maale tuua.

Hetkel kuum