SpaceX maandas taas edukalt raketi

18. juuli 2016, 11:40
SpaceXi looja Elon Musk.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160718/NEWS/160719802/AR/0/elon-musk.jpg

Ameerika erakosmosefirmale SpaceX kuuluv raketikandja Falcon 9 startis mõne tunni eest Canaverali neemelt edukalt rahvusvahelisse kosmosejaama koos laevaga Dragon, mille pardal on üle 2 tonni lasti. Kanderaketi esimene aste maandus peagi edukalt ookeaniplatvormile.

Start anti täna hommikul kell 6.45 Eesti aja järgi ning laeva põkkumine kosmosejaamaga on plaanis 20. juulil. Dragon toimetab kosmosesse toiduaineid ning teaduseksperimentide ja uuringute jaoks varustust, mille hulgas on näiteks DNA järjestaja ja esimene rahvusvaheline standardiseeritud põkkumisadapter.

Tegemist on Falcon 9 esimese astme teise eduka maandumisega – esimene õnnestus läinud aasta detsembris. Vahepeal on maandumiskatsed nurjunud. Visionäärist ettevõtjale Elon Muskile kuuluv SpaceX loodab naasva esimese astmega oluliselt odavamaks muuta kosmoselaevade orbiidile lennutamise.

Eelmise aasta juunis plahvatas Falcon 9, mis pidi viima orbiidile USA kosmosejaama tarbeks mõeldud lastiga automaatlaeva Dragon, mõni minut pärast õhkutõusmist Canaverali neeme kosmodroomilt. See oli NASA jaoks suur tagasilöök, sest missioon kutsuti ellu selleks, et vähendada nende sõltuvust Vene rakettidest.

Kosmosejaamadesse veavad praegu kaupa ja inimesi Vene Progressid, Jaapani HTV ning ameeriklaste Cygnus ja Dragon, millest viimane suudab ka lasti orbiidilt Maale tuua.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    18. July 2016, 11:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing