Harry Tuul • 25. juuli 2016 kell 9:45

Kohtutäiturid nabivad võlgnikke mobiiliga

Venemaa kohtutäituritel on suured õigused.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Venemaa Föderaalne Kohtutäiturite Teenistus (VFKT) võttis kasutusele uue teenuse nimega mobiilne tagaotsimine, et tabada trahvi-, alimentide-, maksu- ja teisi võlglasi.

Süsteem on lihtne. Igal täituril piisab, kui ta laeb enda nutitelefoni või tahvelarvutisse vastava programmi, skaneerib auto numbri ja saab teada kõik omaniku võlgnevused, kirjutab Rossiiskaja Gazeta.

„Sel moel oleme võlgnikelt sisse nõudnud juba sadu tuhandeid rublasid,“ rääkis VFKT Moskva oblasti juht Sergei Štšebekin. Ta selgitas, et kui võlgnik on avastatud, ootavad kohtutäiturid teda auto juures, esitavad sissenõude või püüavad võlga kohapeal kätte saada. Mõnikord võivad kohtutäiturid kohapeal arestida ka võlgniku vara – näiteks mobiiltelefoni või kui võlg on väga suur, siis ka auto.

Samuti töötavad kohtutäiturid koos liikluspolitseiga, skaneerides möödasõitvaid autosid. See kõik on lubanud kasvatada kuue kuuga sissenõutud võlgade summat Moskva oblastis koguni 237 protsenti. Samal ajal on 40 500 kohalikku elanikku saanud võlgade tõttu riigist väljasõidu keelu ning 3500 patust on avastanud, et tema juhiloa kehtivus on peatatud.

Muu hulgas on kohtutäiturid teinud ettepaneku, et riigiteenused oleks eelkõige kättesaadavad neile kodanikele, kes pole riigile võlgu kas siis maksude, trahvide, kohtuotsuse või alimentide kujul.

Hetkel kuum