Eesti suurim farm pääses pankroti algatamisest

Halinga juht ja omanik Raul Peetson ütleb, et Agu Laanemetsa OÜ Obama kavatsused on arusaamatud.  Foto: Andres Haabu
Mari Mets • 23. august 2016 kell 15:00

Pärnu maakohus jättis teist korda rahuldamata OÜ Halinga peale esitatud pankrotiavalduse, kuna farm tasus viimasel hetkel kriitilise osa võlast.

Pärnumaal tegutseva ja saneerimisel oleva Halinga suurfarmi endine juhataja ehk oma ettevõtte OÜ Obama alt eelmisel aastal farmile juhtimis- ja nõustamisteenust osutanud firmadepäästja Agu Laanemets esitas saamata jäänud 22 000 euro eest Halinga peale pankrotiavalduse. Halinga tasus aga möödunud nädalal osa nõudest, seega jättis kohus ajutise halduri määramata.

Laanemetsa sõnul sai ta osa rahast kätte ja loodab saada ka ülejäänu. „Mina olen küll endiselt veendunud, et Halinga on maksejõuetu. Kui see aga pole nii, siis maksku kogu raha ära ja elame edasi.“

Piinlikult täpne makse

Laanemets selgitas, et pankrotihoiatus oli tehtud ainult osa võla peale ja täpselt selle osa Halinga ka ära maksis. „Piinliku täpsusega, et ajutist haldurit ei määrataks.“

Halinga juhataja Raul Peetson ütles, et farm maksis ära selle summa, millega Obama nende pankrotti taotles.

„Asi pole suutmises maksta, see on lihtsalt juriidiline protsess. Kuna Halinga on saneeritav ettevõte, on see ka tavapärasest pisut haavatavam. Tegime seda selleks, et meie jaoks ebamugav hagi maha maksta ja minna edasi saneerimisprotsessiga,“ lausus ta.

Teine katse

Laanemets pole veel otsustanud, kas kaevata maakohtu otsus edasi. Juba veebruaris otsustas Pärnu maakohus ajutise halduri määramata jätta, kuid siis Laanemets Halingalt raha kätte ei saanud ning kaebas juba siis otsuse ringkonnakohtusse edasi.

Ringkonnakohus tühistas maakohtu määruse ja saatis OÜ Obama avalduse maakohtusse uuesti arutamiseks. 18. augustiks oligi määratud uus kohtu eelistung ja vahetult enne seda, 16. augusti õhtul maksis Halinga osa võlast ära.

„Obama kogunõue on Peetsoni sõnul neile arusaamatu. „Meie nõuame ju omakorda Obamalt veel suuremat summat. Meil puudub igasugune ettekujutus, mida OÜ Obama kavatseb teha, meie peame seda Halinga suhtes vaenulikuks käitumiseks.“

„Meie jaoks on oluline, et õiglus saaks jalule seatud. Tõde tõuseb, vale vajub,“ ütles Peetson.

Halinga ise esitas omakorda hagi OÜ Obama peale, nõudes tagasi Laanemetsale juhtimisteenuse eest makstud 126 000 eurot. Harju maakohus on seni küsinud poolte seisukohti, kuid eelistungi aegu pole veel määratud.

Raskustes ja 14 miljonit eurot võlgu jäänud farmi aasta eest alanud päästmisprojektis ehk saneerimisel moodustus kaks leeri, mille ühel pool on Halinga novembrist tegutsev nõukogu ning teises otsas ettevõtte endine juhataja Laanemets ja ka saneerimisnõustaja Veikko Toomere. Üksteist süüdistatakse lohakuses, tegematajätmistes ja farmi halvas käekäigus. Tüli Pärnumaa suurfarmi õuel saadavad aina lisanduvad hagid kohtutesse ja advokatuuri.

Hetkel kuum