Sirje Rank • 5. september 2016 kell 11:14

May taganeb Brexiti leeri lubadustest

Suurbritannia peaminister Theresa May G20 kohtumisel Hiinas  Foto: Scanpix/Reuters

Suurbritannia peaminister Theresa May on juba üles ärritanud Euroopa Liidust lahkumise pooldajad, keda ei rahulda May nägemus sellest, mismoodi edaspidi sisserännet kontrollida võiks.

Visiidil Hiinasse G20 riikide kohtumisele ütles May ajakirjanikele, et visandab Suurbritanniale sisserände kontrolliks tagasihoidlikumat süsteemi, kui on Austraalia punktisüsteem, mis on tema sõnul liiga keeruline.

Austraalia punktisüsteem oli üks peamisi Euroopa Liidust lahkumist ehk Brexitit pooldanud leeri lubadustest. Koos sellega, et riiklik tervishoiusüsteem saab ELi liikmetasudest vabanevate summade arvel raha juurde, et energiamaksud alanevad ning et Suurbritannia lahkub Euroopa Liidu ühisturult.

May, kes oli – küll leigena – Euroopa Liidus jätkamist pooldajate leeris, ei toetanud läinud nädalavahetusel ühtki eelpool nimetatud Brexiti pooldajate lubadust, vahendas agentuur Bloomberg.

„Nüüd on selge, et väga vähe nendest lubadustest olid väärt paberit, millele need kirjutatud olid,“ ütles opositsioonis oleva Tööpartei parlamendisaadik Chuka Umunna.

Sisserände küsimuses on May positsioon, et eelkõige ootasid valijad sisserände kontrolli alla saamist. Nii on praegu analüüsimisel erinevad võimalused. G20 kohtumisel hoiatasid Theresa Mayd nii USA kui Jaapan, et investeeringud võivad riigist pageda, kui Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise järel juurdepääsu Euroopa Liidu ühisturule kaotab. Nii võib May üritada "pehmemaid" piiranguid, et juurdepääs suurele osale ühisturust säiliks.

Suurbritannia Iseseisvuspartei endine juht ja häälekas Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise pooldaja Nigel Farage kritiseeris Theresa Mayd teravalt. „Sellise immigratsioonisüsteemi tagasilükkamine proua May poolt, mida nii paljud liidust lahkumise pooldajad toetasid, kujutab endast tõsist tagasilangust. Kui eliit arvab, et nad saavad Brexitiga petukaupa teha, siis olgu valimistel valmis väga tõsisteks tagajärgedeks,“ vahendas Financial Times.

Hetkel kuum