• Jaga lugu:

  Strauch: paljud teevad head tööd, aga ka müüa peab oskama

  Mullu aastaga 1,7 korda käivet kasvatanud ning sellega puidufirmadest käibe kasvus neljanda tulemuse teinud ASi Virumaa Metsatööstuse juhi Rein Strauchi sõnul suudavad paljud tootjad head tööd teha, ent keerulisem on toodang maha müüa.

  Peale saematerjali vahendamise Venemaalt, Soomest ja Lätist valmistab Virumaa Metsatööstus laminaatplaadist ja kase täispuidust kodumööblit, millest põhiline osa eksporditakse Soome, kirjutab oktiibri Metsanduse kuukiri.
  Möödunud aastal kasvas teie ettevõtte müügitulu 68%. Mis oli kasvu taga?
  Oleme tootmisesse investeerinud ja uusi turgusid otsinud, nagu näiteks Poola ja Tšehhi. 
  Tööd teha oskavad paljud, aga sellest keerulisem on oma toodang maha müüa. Lisaks tuleb teha õigeid asju ehk seda, mida turg nõuab. Aga ega miski pole kergelt tulnud, on ka palju nuttu ja hädasid olnud.
  Mööbel, mida teeme, läheb Soome, see on üsna stabiilne osa meie tegevusest. Rohkem väljakutseid pakub puidu väärindamise osa. Toome toormaterjali Venemaa põhjaosast – Põhja-Karjala ümbrusest, Eesti puitu me ei kasuta, sest meil on kliima teine ja seega ka puit teistsugune.
  Olen nõukogude ajal Venemaal koolis käinud, sellest ajast pärinevad kontaktid – tuttavad ja sõbrad, tänu kellele said need kontaktid aluse. Oleme juba pikalt tegutsenud, meie puhul on tegu pika vinnaga äriga. 
  Höövelpuidu puhul pakume eri profiile ja paksusi. Aga see pole sugugi lihtne, aastad pole vennad ja palju oleneb ilmastikust. Kui ilmad on kehvad olnud, pole võimalik toota kõiki profiile, samas lepingud on ju tehtud, mida pead täitma, ükskõik milline on toore. Siis on palju tõmblemist ja rabelemist. Nii et on igasuguseid probleeme, millega peab tegelema. Ja on olnud ka raskemaid aegu. On vaja töökust ja järjepidevust. Kui oleks raha, tasuks veelgi investeerida – Euroopas kasvab näiteks liimpuittoodete vajadus. 
  Tänapäeva tehnoloogia on nii palju arenenud, et võimalik on kõik ära kasutada, mis tekib. Kui näiteks varem viskasime saepuru ära, siis nüüd kasutatakse seda küttegraanulite tegemiseks, Tartu Graanul viib saepuru meilt ära.

  Vahendab Venemaalt, Soomest ja Lätist ostetud saematerjali nii siinsele turule kui ka mujale Euroopa Liitu ning valmistab laminaatplaadist ja kase täispuidust kodumööblit.

  Asutatud 1991.

  Omanikud Rein Strauch ja Sergei Petrov.

  Tegevjuht Rein Strauch.

  Käive 2015. aastal 5,98 mln eurot, sellest 78,2% andis saematerjali müük, mis kasvas aastaga 88%, mööbli müük kasvas 14,86%. Käibest ligi 2 mln eurot tuli välisturgudelt.

  Ärikasum 2015. aastal 0,18 mln eurot, kasvas aastaga 77%. 

  Töötajaid 52.

  Omanikutulu plaanib mulluste tulemuste pealt maksta 62 000 eurot, aasta varem maksis osanikele 20 000 eurot.

  Kuidas te vajalikud investeeringud olete teinud?
  Kui sul endal midagi ei ole, on raske ka pangast laenu saada, ikka ise peab vaeva nägema. Oleme investeeringuteks raha saanud oma tööga, aga oleme abi saanud ka pankadelt. 
  Kuigi näiteks Swedbankis on nii, et kui olukord muutub keerukaks, siis hakatakse kohe kruvikeerajaga kraane kinni keerama, aga võib-olla peavadki asjad nii keerukad olema.
  Te kirjutate majandusaruandes, et ikka veel on kohalikule turule mööblit müüa väga keeruline ning seda enam on vaja edasi tegeleda mööbli ekspordiga. 
  Mööbel läheb 90% ulatuses Soome, sest tegu on kasepuidust mööbliga, mida me kohalikule elanikkonnale ei suuda müüa. See on liialt kulukas, vähemalt paljudele, sest sissetulekud on meil üsna väikesed.
  Kui keeruline on olnud ekspordivõimalusi leida?
  Meil on müügimehed, kes partnereid otsivad. Oleme ise teistes riikides kohal käinud, näiteks Slovakkias jaTšehhis. Ning tänapäeval on internet see, mis hõlbustab kontaktide loomist.
  Kas heade müügimeeste pärast käib igapäevane võitlus?
  Meil on viis müügimeest, aga ega neid kerge leida tõesti pole, nende pärast käib raske võitlus.
  Müük põhineb palju tutvustel. Tuleb üles ehitada müügivõrgustik, et jalg ukse vahele saada.
  Paljud tehingud välismaal kipuvad käima agentide kaudu, kui pakume otsemüüki, siis ilma agentideta ei juleta väga osta, mis siis, et ilma agendi vahenduseta saaks toote soodsamalt.
  Meil toimub ju puidu väärindamises ületootmine, nii et Eesti tootjad vallutavad Euroopa turgusid, tekitades kohalikele firmadele raskusi – näiteks Poolas, Tšehhis ja Slovakkias. Ega meid sinna väga ei oodata ja ega meid seal näha taheta. Meie tooted on odavamad kui seal toodetavad ja seetõttu suudame sealsel turul konkureerida.
  Kui palju räägitakse tööjõupuudusest, siis Virumaal vist töökäte puudust pole?
  Saematerjali väärtustamine toimub Tudus, kus kohalikke enam nii palju pole, et saaksime vajalikud inimesed tööle palgata, nii et toome neid igapäevaselt Ida-Virumaalt tööle. Kohalikke on jäänud lihtsalt nii väheks, ka näiteks kohalik kool on ainult kuueklassiline.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.