Äripäev • 26. oktoober 2016 kell 7:56

Venemaa tahab LinkedIni blokeerida

Venemaa tahab LinkedIni blokeerida  Foto: Reuters/Scanpix

Venemaa riiklik side-, infotehnoloogia- ja massikommunikatsiooniteenistus Roskomnadzor kavatseb blokeerida ligipääsu töökontaktide sotsiaalvõrgustikule LinkedIn, kirjutas Kommersant. Ametkonna nõudmise rahuldas Moskva Taganski kohus juba augustis, kuid seni pole otsus veel jõustunud.

Roskomnadzor leiab, et LinkedIn rikub isikuandmete seadust, kuna pole kolinud oma servereid Venemaale, samuti kogub ja edastab võrgustik ilma loata infot kodanike kohta, kes pole selle kasutajad. Järelevalveamet selgitas, et seaduserikkumised ilmnesid kontrollimisel, kui uuriti infot, et võrgustiku kasutajate andmed lekivad.

„Oleme LinkedInile saatnud kaks järelepärimist ja nõudnud meie seaduste täitmist, mille järgi peab andmebaas olema Venemaal,“ selgitas Izvestijale Roskomnadzori esindaja Vadim Ampelonski. Tema sõnul pole nad kirjadele vastust saanud.

Isikuandmete seaduse ja info-, infotehnoloogia ja infokaitse seaduse muudatused jõustusid Venemaal 2015. aasta septembrist ning see tähendab, et operaator saab salvestada, süstematiseerida ja koguda Venemaa kodanike isikuandmeid, kasutades selleks vaid Venemaal asuvaid baase. Firma, kelle tegevus ei vasta seadusele, kannab Roskomnadzor eriregistrisse ning ametkonnal on õigus kohtu loal ettevõtte tegevus blokeerida.

LinkedIn on maailma suurim ärisotsiaalvõrgustik, mis keskendub ärisidemetele ja tööotsingule. Mullu oli võrgustikul 400 miljonit kasutajat, neist 5 miljonit Venemaal.

Hetkel kuum