Ave Lepik • 16. detsember 2016 kell 11:55

Islamiriiki teenima läinud lätlast ähvardab eluaegne vanglakaristus

Pilt on illustratiivne  Foto: EPA

Läti prokuratuur nõuab Süüria sõjalises konfliktis osalenud noorele lätlasele eluaegset vangistust. Süüdistatav ise süüd ei tunnista.

Läti kaitsepolitsei nõudis kriminaalasja algatamist noormehe suhtes, kes osales ebaseaduslikult sõjakoldes ning kuulus organisatsiooni, mis korraldab inimsusevastaseid kuritegusid, vahendas Läti rahvusringhääling. Läti seadused näevad sellise kriminaalkuriteo puhul karistusena vangistust kuni kümme aastat või 8-17 aastat.

Süüdistatava advokaat kommenteeris, et prokuröri nõudel võib tema kaitsealust aga ähvardada kinnipidamine kuni 20 aastat või isegi eluaegne vabadusekaotus. Advokaadi sõnul on süüdistus ülitõsine, seepärast kulub aega, et sellega üksikasjalikult tutvuda.

Süüalune ise eitab aktiivset osalust sõjategevuses. Süürias ei olevat ta oma sõnul osalenud sõjalistes kokkupõrgetes kummalgi osapoolel. „Pealegi, kohe pärast Süüriasse jõudmist mõistis mu klient asjade tegelikku seisu ja tahtis Süüriast minema saada, mis tal ka 2015. aasta algul õnnestus. Pärast Türki jõudmist otsis ta ise kontakti Läti saatkonna ja õiguskaitseorganitega,“ selgitas advokaat.

Tegemist on Läti esimese nö terroriprotsessiga, kus kohtualust süüdistatakse osalemises Süüria sõjas.

Teada on, et süüalune, 21aastane Läti kodanik sõitis 2014. aasta septembris Süüriasse, kus ta ühines Islamiriigi võitlejatega. Sotsiaalvõrgustikest „kadus“ ta eelmise aasta novembris – sest ajast on ta olnud vahi all. Läti meedia andmeil oli lugu veidi teistmoodi, kui kirjeldas advokaat. Nimelt sattus süüalune Süürias vangi, kust tal õnnestus põgeneda. Türgi piiri ületades aga peeti ta kinni ning deporteeriti Lätti.

Hetkel kuum