Sirje Rank • 8 jaanuar 2017

Theresa May pöörab Thatcherile selja

Theresa May  Foto: Scanpix/Reuters

Suurbritannia peaministril Theresa May’l on riigi rollist majanduses selgelt teistmoodi nägemus kui tema eel käinud peaministritel nagu Margaret Thatcher või David Cameron.

Riik peab sekkuma, kui turg head lahendust ei paku, ning elus on rohkem väärtusi kui individualism ja omahuvi, kirjutas ta ajalehes The Telegraph.

May on veendunud, et brittide otsus Euroopa Liidust lahkuda, andis märku laiemast rahulolematusest sellega, kuidas asjad riigis on korraldatud. Oma esimeses kõnes peale peaministriks saamist lubas May sellist riiki, mis teenib kõigi ja mitte kitsa vähemuse huve.

Artiklis toodud seisukohad lähevad lahku pikki aastaid briti konservatiivide mõtlemises tooni andnud arvamusest, et parim viis ühiskonna kõige nõrgemaid aidata on tagada vaba turu kaudu majanduse kiirem kasv.

„Inimesed, kes hädavaevu toime tulevad, ei vaja valitsust, mis ei sekku,“ kirjutab May ja väidab, et sellised inimesed vajavad – vastupidi – aktiivset valitsust, mis aitab nende probleemidele lahendusi leida. Näiteks kui elamispindade hinnatõus  oma kodu soetamise võimatuks teeb.

Kunagi ütles Margaret Thatcher, et sellist asja nagu ühiskond ei ole olemas. On mehed ja naised ja on perekonnad. Ja iga inimene peab esmalt ise enda eest hoolitsema.  

„Minu sügav veendumus on, et elu on enamat kui individualism ja omahuvi,“ kirjutab May.

Hetkel kuum