Äripäev • 10. jaanuar 2017 kell 11:16

Soomes algas hiiglaslik tööstussaladuse kohtuprotsess

Talverehv Nokian Renkaatelt  Foto: Nokian Renkaat

Soome rehvitootja Nokian Renkaat nõuab endistelt töötajatelt miljoneid tööstussaladuse varastamise eest.

Soome esimese astme kohtus algas riigi suurim tööstussaladuse lekitamise kohtuprotsess, kus süüdistatavad on kümme Nokian Renkaate endist töötajat.

Nokian Renkaate juristi Tom Vapaavuori sõnul nõuab ettevõte endistelt töötajatelt kokku 6 miljonit eurot. Protsess toimub osaliselt suletud uste taga.

Prokurör nõuab süüdistatavatele vanglakaristust ettevõtte tootmissaladuse väärkasutuse eest. Riigi tuludesse nõuab prokurör kokku 35 miljoni euro ulatuses kuritegelikku tulu. Suurim nõue puudutab ettevõtet Black Donuts Engineering, kellelt nõutakse 20 miljonit eurot.

Nokian Renkaate teenistusest lahkus 2010. aastate algul hulk töötajaid, kes asusid tööle ettevõttesse Black Donuts Engineering. Süüdistuse andmetel võtsid töötajad kaasa Nokiaan Renkaate tootmissaladusi ja said neid kasutades kümnete miljonite eurode suurust kuritegelikku tulu. Süüdistuse järgi on rehve puudutavaid tootmissaladusi lekitatud teiste hulgas ka Saudi Araabiasse ja Hiinasse, endised töötajad kopeerisid väidetavalt tuhandete viisi tehaseid, tootearendust ja müüki puudutavaid andmeid.

Hetkel kuum