Tallinna Vesi: välisinvestorid võivad nüüd mõelda kaks korda

Tallinna Vee finantsdirektor Riina Käi.  Foto: Andres Haabu
Marge Väikenurm • 26. jaanuar 2017 kell 15:14

Tallinna Vee finantsdirektor Riina Käi tõdes, et ringkonnakohtu otsus valmistas pettumust ja võib mõjutada välisinvestorite otsuseid.

Ringkonnakohus jättis Tallinna Vee ja konkurentsiameti tariifivaidluses ettevõtte esitatud apellatsioonkaebuse rahuldamata. Tallinna Veel on õigus esitada kassatsioonkaebus riigikohtule hiljemalt 27. veebruaril. 

Järgneb intervjuu Riina Käiga.

Mida te ringkonnakohtu otsusest arvate?

Praegu on natuke liiga vara öelda, mida sellest arvan. Selle sisu on vara kommenteerida, kuna ma olen praegu pigem tegelenud sellega, et teavitame aktsionäre kohtuotsuse sisust selles mõttes, et ringkonnakohus otsustas meie apellatsiooni rahuldamata jätta. Kindlasti analüüsime seda, millised põhjused olid. Nüüd on meil aega esitada kassatsioon 27. veebruarini.

Mis nüüd börsil juhtub?

Seda on väga spekulatiivne öelda. Seda me näeme homme.

Oskate aimata, mis ees ootab?

Tallinna Vesi kui ettevõte tegutseb ikkagi edasi sõltumata kohtu otsusest. Meie peamine eesmärk on pakkuda Tallinna linna elanikele kvaliteetset teenust. Lisaks on pooleli rahvusvaheline arbitraažimenetlus.

Kuidas arbitraažikohust võib ringkonnakohtu otsus mõjutada?

Selles osas jällegi oskavad vastata arbiitorid. Minu poolt oleks spekulatiivne öelda, kas ja kuidas see mõjutab. Iseenesest on tegu kahe eraldiseisva kohtuasjaga. Need otsused peaks tehtama üksteisest sõltumatult.

Kas kaebate ringkonnakohtu otsuse edasi riigikohtusse?

Vaatame sellele asjale otsa. Oleme endiselt seisukohal, et meie leping, mis erastamise ajal sõlmiti, peaks olema jõus. Analüüsime kõiki põhjendusi, mida ringkonnakohus andis.

Millised võisid teie kaitse nõrgad kohad olla?

Kuna tegu on siiski kinnise kohtuistungiga, siis on see asi, mida ei saa kommenteerida. Seda saab analüüsida ja kommenteerida pärast kõiki kohtuotsuseid. Arvan, et ma ei oska meie otseselt nõrku kohti välja tuua ja praegu oleks seda väga vara teha.

Vaidlus on käinud viis aastat. See on päris pikk aeg.

See on vaieldamatult pikk aeg.

Kuidas see ettevõtet mõjutanud on?

Kindlasti on see võtnud ettevõttelt olulist ressurssi, et vaidlusega tegeleda, aga ettevõtte põhitegevuse näitajad ei ole sellest kannatanud. Pigem on tootlustulemused väga head olnud ja vee kvaliteet on üle aastate kõige parem, lekete tase on kaks aastat olnud päris väike ja tegelikult ka kliendirahulolu on väga kõrge olnud.

Kui riigikohus otsustab jätta teie kaebuse rahuldamata, siis mis edasi saab?

Jällegi liiga vara öelda. Ettevõte tegutseb edasi, on see, mida praegu öelda saan.

Kui ootuspärane ringkonnakohtu otsus oli?

Igal mündil on kaks külge. Igal kohtuasjal on võimalikud kaks lahendit. Kindlasti me usume oma keissi, oleksime olnud väga õnnelikud, kui see otsus oleks tehtud meie kasuks.

Kui märgiline see otsus Eesti mõistes on?

(Naeruselt) Küsiksin vastu, et kelle poolt vaadatuna?

Vaatame ikka teie poolt.

Kindlasti on see mõnevõrra pettumust toov otsus, sest tol hetkel, kui ettevõte erastati, ja see erastati heas usus parandada vee kvaliteeti, toodi siia investeeringud, mis olid vajalikud tootmistulemuste parandamiseks. See võib mõjutada välisinvesteeringute tegemise otsuseid. On väga kurb, kui see tugevalt mõjutab. Välisinvestorid võivad mõelda kaks korda, kas nad tulevad või ei tule. Ehk siis, kas mängureegleid võidakse poole pealt oluliselt muuta ja nende ootusi kahjustada.

Kas see teema on väljaspool Eestit investoritega jutuks olnud?

Selle vastu on huvi tuntud. See on oluline teema ettevõtte juures. Nii mõnigi välisinvestor on avaldanud nördimust, et sellised asjad juhtuvad.

Hetkel kuum