"Ajakirjad ei kao kuhugi"

Ühinenud Ajakirjade uus omanik Marko Tamme.  Foto: Andras Kralla
Marge Väikenurm • 30. jaanuar 2017 kell 12:00

Ühinenud Ajakirjad soomlastelt ostnud Marko Tamme on kindel, et ajakirjad ei kao kuhugi.

„Kuna olen olnud ettevõttega pikalt seotud, siis tundus see vähese riskiga ettevõtmine,“ rääkis Tamme, miks ta Ühinenud Ajakirjad välja ostis. Miks soomlased otsustasid Eesti ärist loobuda, ei osanud ta öelda. Küsimusele, kas müügiettepaneku tegid soomlased, vastas Tamme, et see on tehniline detail, millest ta ei räägiks.

Möödunud aastal kahanes Ühinenud Ajakirjade käive tosina protsendi võrra 1,9 mln euroni ja enim kahanes müük Eestis. Samas kasumlikkus paranes, ettevõte teenis aasta varasema 36 000 eurose kahjumi asemel 112 000 eurot ärikasumit. 

Tamme selgitas, et käibe langemise taga on ajakirja Cosmopolitan ilmumise lõppemine. “Vaatan, kuidas annab seda tasa teha ja kas seda on üldse vaja tasa teha,” ütles Tamme ja lisas, et ettevõte jätkab seniste projektidega. “Kuigi meil on siin tulemas uus portaal, mis avaneb ehk nädala jooksul.”

Tamme usub ajakirjade elujõusse. “Ajakirjad ei kao kuhugi. Nad on elanud üle kõik vapustused, mis on viimase kaheksa aasta jooksul toimunud. Ei ole näha, et ajakirjad massiliselt kaoksid, vaid jätkavad üsna elujõulistena. Arvan, et trend ei muutu ka üle öö, pigem on näha, et ajakirju tahavad inimesed paberkujul lugeda,” rääkis Tamme. “Kui vaadata kirjastuste käibeid, siis selles olulist kõikumist ei ole. On saavutatud teatud stabiilsus.”

Äripäeva arvutuste kohaselt võis tehingu maht jääda 200 000 kuni 300 000 euroni. Kui palju firma ostmine maksma läks, Tamme ei kommenteerinud.

Konkurendi Ajakirjade Kirjastus uuel juhil Merle Viirmaal on tehingu üle hea meel. “On rõõm, et Ühinenud Ajakirjad on nüüd eestlaste omanduses. Tervitame Marko Tamme ettevõtlikkust ja jääme põnevusega ootama, mida ta kirjastuse ja selle tooteportfelliga ette võtab,” ütles ta.

Ajakirjade Kirjastuse kohta sõnas Viirmaa, et suurima ajakirjade kirjastajana rõõmustavad nad kõikide turuarengute üle.

Hetkel kuum