Rasedate skeemimeister pannakse vangi

Erik Valtmäe (keskel) augustis Tallinna ringkonnakohtus.  Foto: Andres Haabu
Mari Mets • 31. jaanuar 2017 kell 12:15

Rasedate naiste abil riigilt kümneid tuhandeid eurosid välja petnud Erik Valtmäe kaebust otsustas riigikohus eelmisel nädalal mitte menetleda, jättes kehtima tallePärnu maakohtu otsusega mõistetud ligi kolmeaastase vanglakaristuse maksupettuste eest.

Kohesele täitmisele pööratakse kuuekuuline vangistus, ülejäänud kaks ja pool aastat saab Valtmäe tingimisi. Mullu 26. mail tehtud Pärnu maakohtu otsus jõustus tänavu 25. jaanuaril.

Valtmäe kaasosalisele, tema skeemides raseda naisena osalenud omanimelist õigusbürood omavale 24aastasele ning üle-eelmisel aastal üksikkandidaadina riigikokku kandideerinud Greete Reinsonile mõisteti kaks aastat ja kuus kuud tingimisi vangistust.

Valtmäe kasutas rasedaid naisi riigilt toetuste välja petmiseks. Ta rakendas samasugust skeemi vähemalt neljas ettevõttes, mille juhatuste ainuliige ta oli. Petuskeeme punus ta ka meestega, kelle abil pettis välja haigushüvitisi.

Prokurör Merry Tiituse sõnul selgitas Valtmäe motiivid väga hästi lahti tunnistaja Sirly (täisnimi toimetusele teada), kes oli ise Valtmäe firmasse näiliselt tööle asunud.

Sirly ütles tunnistusi andes, et Valtmäe otsis rasedaid naisi, kes pidid hakkama saama peagi rasedus- ja sünnitustoetusi ning vanemahüvitist. Nad palgati näiliselt suure töötasuga, et saaks selle alusel taotleda ka suurt hüvitist. Sirly Valtmäe juhitud firmas tegelikult ei töötanud ega saanud sealt ka palka. Valtmäe oli väitnud tema tööülesandeks lendlehtede tegemise.

Ringkonnakohtus püüdis Valtmäe seada kahtluse alla Sirly tõsiseltvõetavust tunnistajana, öeldes, et kui Valtmäe Sirlyga paari aasta eest oktoobris või novembris kohtus, väitis Sirly end neljandat kuud rase olevat. Valtmäe aga teadis, et Sirly sünnitas juba juuni algul, seega ei saanud ta kuidagi siis veel neljandat kuud rase olla.

Valtmäe ise ütles pärast mullu augustis toimunud ringkonnakohtu istungit Äripäevale, et pole taotlenud enesele mingeid toetusi ega hüvitisi, eitades kõiki süüdistusi. "Esitasin dokumentatsiooni, nagu nõuab seda juhatuse liikme tööalane kohustus ja kehtiv seadus. Ettevõtted tegutsevad Eestis ikka, et teenida kasumit. "

Selline palk lendlehtede eest pole usutav

Valtmäe esitas süüdistuse järgi maksuametile 2012. aasta deklaratsioonides valeandmeid Greete Reinsoni töötamise ja tema eest makstud sotsiaalmaksu kohta ettevõttes Levirent OÜ, mille alusel määras ja maksis sotsiaalkindlustusamet naisele hüvitisi.

Reinson omakorda esitas süüdistuse kohaselt ka oma tuludeklaratsioonis valeandmed saadud töötasu kohta. Kokku tekitasid nad riigile valeandmete alusel väljamakstud rasedus-, sünnitus- ja vanemahüvitisega üle 33 500 euro kahju.

Levirent OÜs tegi Reinson väidetavalt lendlehti, mille eest sai 2012. aasta juulist detsembrini 4746 eurot palka. Prokurör Tiituse sõnul pole selline palk ei Reinsoni ega teiste skeemis osalenud n-ö lihttöötajate puhul eluliselt usutav. Seda enam, et Valtmäe juhitud ettevõtetel käive kas puudus või oli pea olematu.

Hetkel kuum