Äripäev murdis raamid: notarite tulu saab avalikuks

Notarite käive pole praegu avalik ei persooniti, büroode kaupa ega ka ühe koondnumbrina.  Foto: Andras Kralla
Piret Reiljan • 3. veebruar 2017
Jaga lugu:

Justiitsminister Urmas Reinsalu otsustas, et notarite tulu peab olema avalik.

"Kehtiv seadus mul isikute lõikes tulu avalikustada andmekaitselistel kaalutlustel ei luba. Seega tuleb muuta seadust," sõnas ta. 

Notarite tulu avalikustamist lasi Reinsalu ministeeriumil analüüsida Äripäeva detsembris ilmunud artikli "Eesti nuumab notareid" peale. Artikkel tõstatas küsimuse, miks on notarite tulu juba üle paarikümne aasta salajane, samas kui nende teenus on sageli kohustuslik ja hind riigi poolt kehtestatud. Eriti kopsakad on notaritasud kinnisvaratehingute kinnitamisel, kus klientidelt kooritakse sageli ka piltlikult mitu nahka. Notarid ise on öelnud, et kinnisvaratehingute tuluga doteeritakse mitmeid teisi teenuseid, mis on odavamad, kuid mille osutamine on samuti riigi poolt notaritele kohustuslikuks tehtud.

Reinsalu lubas notarite tulu avalikustamise otsuse kujundada jaanuari jooksul ning ütles täna Äripäevale, et notarite tulu peab olema avalik. Ta andis korralduse teha seaduse väljatöötamiskavatsus, mille puhul saavad ka huvirühmad oma seisukoha välja öelda.

Eestis töötab 92 notarit, neist umbes pooled Tallinnas. Lisaks notaritele annavad kokku 67 FIEna tegutsevat notaribürood tööd enam kui 300 inimesele. Võrdluseks: Soomes töötab seaduse järgi kokku 18 notarit.

Notarite tulu on salajane alates aastast 1993, mil jõustus notariaadiseadus.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum