Äripäev • 16 märts 2017

Wahlroos: pangandust ei või lõputult lüpsta

Nordea nõukogu esimees Björn Wahlroos ütles, et praegu kõnelused Rootsi valitsusega käivad.  Foto: Reuters/Scanpix

Panganduskontserni Nordea aktsionäride tänane koosolek Stockholmis toimus elektriseeritud meeleolus, kirjutas Kauppalehti.

Nordea on ristanud piigid Rootsi valitsusega, kes tahab kümnekordistada pankade maksed kriisifondi. Ettevõtte juht Casper von Koskull ütles teisipäeval, et panga peakontori Rootsist lahkumise tõenäosus on väga-väga suur, kui maksud tõusevad.

Nordea nõukogu esimees Björn Wahlroos ütles täna koosoleku avakõnes, et kui Rootsi valitsus oma poliitikat panganduse suunal ei muuda, siis Nordea ilmselt lahkub. Lisades siiski, et kõnelused jätkuvad ja Nordea teeb selle teema kallal kõvasti tööd.

Wahlroos kinnitas, et Nordea viimase aasta tulemus oli hea ja kiitis selle eest von Koskulli. Edasi liikus aga kohe stabiilsusmaksu juurde. „Sellega me nõus pole. Pankadele esitatavad nõudmised on juba kõrged. Pangandust ei või lõputult lüpsta,“ ütles Wahlroos. „Kui muutust ei tule, on väga tõenäoline, et panga peakontor kolib. Kõnelused valitsusega jätkuvad.“

Panga juht von Koskull rääkis ümbritsevast ebakindlusest ajal, kui intressid on negatiivsed, populism kasvab ja geopoliitilised riskid ähvardavad. Sel ajal peab pank olema tugevasti kapitaliseeritud, mida Nordea tema sõnul ka on. Von Koskulli sõnul teeb Nordea suuri investeeringuid ja näeb digitaliseerumist enda võimalusena.

Pangajuht ütles, et võib hea tulemuse pealt pakkuda aktsionäridele dividendi 0,65 eurot aktsialt.

Seega läheb dividendiks kokku 2,65 miljardit eurot ehk 70 protsenti kasumist.

Hetkel kuum