Eesti on õnnetum kõigist oma naabritest

20. märts 2017, 12:00
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170320/NEWS/170329984/AR/0/Eesti-lipp-laulupidu.jpg

Kuigi Eesti kerkis kuus kohta värskes ÜRO maailma õnnelikkuse raportis, jääme tabelis maha kõigist oma lähinaabritest. Eespool on nii Rootsi, Soome, Läti, Leedu kui ka Venemaa.

Eesti kerkis tänavu õnnelikkuse edetabelis 66. kohale. Soome on 5. kohal, Rootsi 10. kohal, Venemaa on 49., Leedu 52. ja Läti 54.

Maailma kõige õnnelikum riik on raporti koostamise ajaloos (alates 2012. aastast) esimest kordaNorra, mis platseerus eelmises tabelis neljandale kohale ja tõukas troonilt kolmekordse võitja Taani. Esikümnesse mahuvad kõik Põhjala riigid, Euroopast veel ka Šveits ja Holland ning mujalt maailmast Kanada, Uus-Meremaa ja Austraalia.

Maailma kümme kõige õnnelikumat riiki:

 1. Norra
 2. Taani
 3. Island
 4. Šveits
 5. Soome
 6. Holland
 7. Kanada
 8. Uus-Meremaa
 9. Austraalia
 10. Rootsi

Kui vaadata tabeli tagumist otsa, siis viis maailma kõige õnnetumat riiki on Rwanda, Süüria, Tansaania, Burundi ja õnnetuimaks osutus raporti andmeil Kesk-Aafrika Vabariik.

Raportist selgub ka, et hiinlased ei ole 25 aastaga õnnelikumaks muutunud. Kuigi Hiina SKP elaniku kohta on viimase 25 aastaga kasvanud, on sealsed elutingimuste näitajad langenud alates 1990. aastast kuni 2005. aastani ja taastunud seejärel umbes samale tasemele, kui need oli 1990. aastal.

Samuti tuuakse raportis esile, et Ameerika Ühendriikides on õnnelikkus järjest kahanenud. 2007. aastal oli USA OECD riikide seas 3. kohal, eelmisel aastal aga 14. Põhjus peitub kahanevas sotsiaaltoetuses ja korruptsiooni kasvus. Samad tegurid selgitavad, miks Põhjamaadel läheb märkimisväärselt paremini.

Raportis reastati 155 riiki. Üks olulisemaid aspekte tabeli koostamisel on SKP elaniku kohta. Samuti vaadatakse sotsiaaltoetusi, eeldatavat tervena elatud aastate hulka, kodanikuvabadusi, suuremeelsust ja korruptsiooni taju.

Vaata kogu raporti siit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  20. March 2017, 11:31
  Otsi:

  Ava täpsem otsing