Äripäev • 6. aprill 2017 kell 12:13

Reform soovib taastada ühisdeklaratsioonid

Riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd (Reformierakond).  Foto: Raul Mee

Riigikogu Reformierakonna fraktsioon algatas täna tulumaksuseaduse muudatuse, millega taastada abikaasade ühisdeklaratsioonide esitamise võimalus.

"Ajal, kui koalitsioon tuleb iga nädal välja uute maksutõusu ideedega, on ühisdeklaratsioonide taastamine perede rahakotile hädavajalik," ütles eelnõu üleandja, riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd.

Sõerd tuletas meelde, et ühisdeklaratsioonide esitamise võimaluse tühistas vasakvalitsus eelmise aasta lõpus vastu võetud ulatuslike maksumuudatuste kobareelnõuga.

"Ühise tulumaksudeklaratsiooni esitamise õigus tuleneb perekonnaseadusest ning abikaasade ühisvara loogikast. Ühisdeklaratsioonid on eriti olulised peredele, kus tulu teenib vaid üks abikaasadest ning teine tegeleb lastekasvatusega. Need on peamiselt suured pered ning ka noored pered," lausus reformierakondlasest riigikogu liige.

"Perepoliitika on väärtus ja põhimõte, mis peab olema igapäevapoliitikast kõrgemal. Ühisdeklaratsioonide kaotamine oli äärmiselt vale samm. Ma arvan, et ka koalitsioon mõistab seda viga ja asub meie eelnõu toetama," lisas Sõerd.

2015. aastal esitas ühisdeklaratsiooni 78 700 paari ehk ligi veerand kõigist tulu deklareerijatest.

Hetkel kuum