Sirje Rank • 27. aprill 2017 kell 10:45

Merkel hoiatas britte illusioonide eest

Angela Merkel  Foto: Scanpix/Reuters

Saksamaa kantsler Argela Merkel andis täna selgelt mõista, et lahkumisläbirääkimistel Euroopa Liiduga ei maksa brittidel loota mingile eeliskohtlemisele.

Merkel esines Saksamaa parlamendis enne laupäeval Brüsselis toimuvat erakorralist Ülemkogu, kus Euroopa Liit paneb paika Suurbritanniaga peetavate läbirääkimiste põhimõtted.

Merkel toonitas, et Euroopa Liit seab neil kõnelustel oma huvid esikohale. Suurbritannial tuleb esmalt saavutada kokkulepe liidust lahkumise tingimuste üle ja alles siis saab hakata läbi rääkima, millised hakkavad edaspidi Euroopa Liidu ja Suurbritannia suhted välja nägema. Kantsler märkis, et Euroopa Liit läheb nendele kõnelustele vastu tugeva ühtsustundega.

„Võiks ju eeldada, et see on enesestmõistetav, kuid kahjuks tuleb mul kasutada sellist otseütlemist, kuna minu meelest hellitavad Suurbritannias mõned ikka veel illusioone,“ ütles Merkel. „See oleks aga aja raiskamine.“

Merkeli koalitsioonivalitsusel on ühtne hoiak, et ei saa olla mingit spetsiifilistele majandusharudele erandite tegemist, mis säilitaks juurdepääsu ühisturule ka pärast Brexitit. Ehk vaba juurdepääs ühisturule eeldab ka kõigi teiste vabaduste tagamist, sh inimeste vaba liikumise aktsepteerimist.

Privileegid on liikmesriikidel

„Ükski kolmandate riikide hulka kuuluv riik – ja sinna hakkab Suurbritannia kuuluma – ei või ega saa eeldada omale samu õigusi ega veelgi enam paremat positsiooni kui Euroopa Liidu liikmesriigid,“ ütles Merkel.

Merkel lubas kaitsta Euroopa Liidu lõimumise saavutusi ning seista ka Suurbritannias elavate Saksa kodanike huvide eest. Euroopa Liidu kodanike õigused ja Briti kodanike õigused Brexiti järel saavad olema lahkumiskõnelustel esimese kolme teema seas. Teised kaks on Suurbritannia rahalised kohustused ning Suurbritannia ja Iirimaa vahelise piiri küsimus.

Kui nendes teemades on piisavalt edenetud, siis saavad alata ka ELi ja Suurbritannia uue koostöövormi kõnelused.

Euroopa Liit plaanib oma läbirääkimiste positsiooni paika saada mai lõpuks. Juuni alguses on Suurbritannias valimised ja sealt edasi saavad põhimõtteliselt sisulised kõnelused alata.

Hetkel kuum