Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Unistus ettevõtjate erakonnast

    Parempoolsete erakondade killustumine ja ettevõtjate silmis vaenulik poliitika on tekitanud võimaluse, et tekib uus erakond.

    Ettevõtjate erakond on sõnapaar, mille üle viimasel ajal paljud arutavad, ent avalikult kommenteerida ei soovita. Äripäeva allikate sõnul on liikvel mitu versiooni, kes oleks need ettevõtjad, kes oma erakonna püsti paneks.
    Räägitud on, et uue erakonna võivad asutada endised Isamaaliidu rahastajad, kes ei taha enam toetada Helir-Valdor Seederi juhitud erakonda. Punti kuuluksid teiste seas IT-firma Nortali tegevjuht Priit Alamäe, kes astus eelmise kuu lõpus kõigest kaks päeva pärast Margus Tsahkna ja Marko Mihkelsoni lahkumist IRList välja. Enne seda oli Alamäe IRLi liige 20 aastat.
    Alamäe ise selliseid jutte pikalt ei kommenteerinud. "Ärge uskuge igasugust jama," ütles ta naerdes ja tormas lennuki peale.
    Mitme allika väitel liiguvad jutud, justkui sooviks uue liberaalse erakonna püsti panna poliitikaanalüütik ja suhtekorraldaja Andreas Kaju koos Poliitika.guru seltskonnaga. Jutte pidavat levitama Reformierakond – kas siis hirmust oma erakonna tuleviku ees või niisama spinnide õhku viskamiseks.
    Andreas Kaju ütles selliste väidete peale kaks sõna: "Eitan kategooriliselt."

    Ju on ettevõtjate ringkonnas tunne, et ühtegi normaalset erakonda pole valida.

    Jüri Mõis,
    ettevõtja
    Reformierakonna juhatuse liige Remo Holsmer märkis, et tema selliseid jutte ei levita ja andis mõista, et kui Kaju ise on öelnud, et tal erakonna plaani pole, pole mõtet sellele teemale ka aega kulutada. Küll aga tõdes ta, et on mõtet ettevõtjate erakonnast kuulnud, ent nimetas seda tavaliseks jutuks.
    Ideed ei võeta omaks
    Kõige rohkem nimetatakse ettevõtjate erakonna loomise üle arutades Olari Taali – ettevõtjat, kes aitas kunagi püsti panna Res Publica Liidu ja kes on korduvalt IRLi kritiseerinud. Näiteks ütles ta alles sel kevadel, et IRL on end klouniks meikinud.
    Nii ongi paljud seda meelt, et just Taal mõlgutab mõtteid uuest erakonnast.
    Olari TaalFoto: Eiko Kink
    Olari Taal hakkas selle küsimuse peale naerma. „Ei tee, kindlasti mitte. Enam ei tule sellist mõtet, minuealised enamjaolt õpivad oma vigadest, ütles ta ja nimetas uue erakonna loomist lausa mõttetuks.

    Valitsus on liiga vasakpoolne ega esinda ettevõtjate vaateid.

    Parempoolne poliitika tiib laguneb – IRL ja Vabaerakond kaotavad üha rohkem pooldajaid ja Reformierakond võitleb sisemiste lahkhelide käes.

    Maksupaketist jäeti küll välja mitu asja, mis ettevõtjaid ärritasid (automaks, panditulumaks), kuid seda vaid pika kisa peale.

    Margus Tsahkna ja Marko Mihkelsoni lahkumise järel kinnistus arusaam, et IRL laguneb ja Eesti vajab uut parempoolset erakonda.

    Kui on seltskond ettevõtjaid, kes tahavad teha oma erakonda, siis peavad nad Taali sõnul ise minema poliitikasse ja pühenduma 120%. Nii, nagu nad pühendusid algaastatel oma ettevõtete arendamisesse ja 70 tundi nädalas. Edu saavutamise tõenäosus on Taali sõnul aga kaduvväike. „See inimsööjalik süsteem nimega poliitika ühtlustaks esimese poole aastaga nad parlamendis ära,“ sõnas ta.  „See on umbes sama olukord, kus üks poliitbroiler läheb ettevõtlusesse ja oleks seal edukas. See tõenäosus on väga väike,“ lisas ta. 
    Ideed ei võeta omaks
    Taal sõnas, et tõenäoliselt on ettevõtjad erakonna mõttega mängima sellepärast, et kui praegune valitsus sügisel ametisse astus, olid ootused suured aga reaalselt järgnes koalitsiooni majandusotsustes  uskumatu segaduste aeg. „See polnud ettevõtlust soosiv poliitika, mis tehti,“ ütles ta. Tekkis olukord, kus arvati, et asi läheb käest ära ja mõte oma erakonnast hakkas meeldima, arutles Taal. „Isiklikult arvan, et õnneks on parlamendivalimisteni küllaltki pikk aeg ja ehk see mõte hääbub,“ ütles ta. Tänaseks on ühiskonnas aru saadud, et kui majandus on tugev, on kõigi elu parem. „ Ka ettevõtjaid mõistavad, et nende äri on edukas siis, kui ühiskond on tervikuna edukas, sestap ehk mõeldaksegi erakonna loomisest“ rääkis ta.
    Võimalust, et uus erakond võib tekkida hiljaaegu IRList lahkunud Marko Mihkelsoni ja Margus Tsahkna liidust, peab Taal samuti vähevõimalikuks. „No kuulge – pärast seda, kui Tsahkna andis IRList lahkumise järel oma esimese suure intervjuu, ei pane ükski normaalselt mõtlev inimene tema alla sentigi. Ei ole võimalik, et sülitad kaevu, kust äsja oled joonud – see on eetiline lakmuspaber, ebausaldusväärsete tüüpidega ei saa asju ajada ,“ ütles ta. Mihkelson seevastu on Taali sõnul kindlasti tark inimene, ent sama kindlasti nii tark, et ei pürgi erakonna liidriks.
    Hillar TederFoto: Andres Haabu
    Teder oleks valmis toetama
    Olari Taali kõrval on erakonna loojaks nimetatud suurettevõtjat Hillar Tederit, kes on üks kahtlusalune Savisaare korruptsiooniskandaalis. Teder eitab seotust. "Mina ei ole osalenud sellistes juttudes. Mina teatavasti elan maal ja mina ei tea, mida linnamehed teevad," ütles ta.
    Teder ütles, et erakonna rajamiseks peaks sellega hommikust õhtuni tegelema, kuid ettevõtjatel selleks aega pole ning seetõttu pole ka temal kunagi olnud plaanis poliitikasse minna. "Alati võib ju toetada, kui on sõbrad või sümpaatsed inimesed," ütles ta siiski.
    Teine asi on tema sõnul valimisliidu nimekirjas kohaliku omavalitsuste valimistel osalemine, nagu seda teeb ettevõtja Urmas Sõõrumaa. „Seda nad võtavad ikka südamega,“ ütles Teder.
    Küsimuse peale, kas ka teda on Sõõrumaa nimekirja kutsutud, vastas Teder eitavalt. „Ei ole. Aga sind on kutsutud või?“ küsis ta vastu.
    Uuele erakonnale oleks ruumi küll
    Uue erakonna loojana on räägitud ka ettevõtja Jüri Mõisast, kes kandideerib kohalike omavalitsuste valimistel Urmas Sõõrumaa nimekirjas. Ka tema eitas erakonna jutte, kuid tõdes, et ega teda just ei ärrita, et teda ühe võimaliku tegijana nimetatud on.
    "Ju on ettevõtjate ringkonnas tunne, et ühtegi normaalset erakonda pole valida," ütles ta. "Mul endal ei ole poliitilist ambitsiooni, ma ei lähe poliitikasse," lisas ta ja ütles, et see, et ta kohalikel valimistel osaleb, pole töökoht, vaid lihtsalt kodaniku kohus püüda oma kodu ümbrus korras hoida.
    Jüri Mõis oli üks vähestest, kes leidis, et uuele erakonnale oleks Eesti poliitikamaastikul ruumi. "See on konkurentsi küsimus – kas Tallinna mahuks ära veel üks supermarket? Mahuks, lihtsalt tagumisest otsast kaoks siis mõni ära," tõi ta näite. "Praegu tundub, et meie poliitikas on langejaid rohkem kui tulijaid," lisas ta.
    Enn VeskimägiFoto: Raul Mee
    "Ettevõtjad põruvad poliitikas"
    Hansapanga üks asutajatest, ettevõtja ja investor Heldur Meerits pole ettevõtjate erakonnast midagi kuulnud ja mõte sellest tekitab talle pigem kahtlusi.
    "Mind ei puuduta erakonna loomine ühegi nurga alt. Minul on puhtalt vaatleja, mõtiskleja ja imestaja roll kanda," ütles ta.
    Meerits oli üks kaheksast ettevõtjast, kes eelmise aasta lõpus maksis Keskerakonnale, sotsidele, IRLile ja Reformierakonnale kamba peale kokku üle 200 000 euro selle eest, et nad suurendasid suurelapselisi perede toetusi.
    Meeritsa sõnul on alati võimalik uut erakonda teha, iseasi on see, kas see on pingutust väärt. "Kui kellelgi on suhteliselt pisikestest tulemustest abi, siis selliste inimeste jaoks on see pingutust väärt. Pikemas plaanis ei näe ma aga erilist vahet," tõdes ta.
    „Kõik, kes selliste uljaste mõtetega poliitikasse lähevad, avastavad ühel hetkel, et kõigile kehtivad samad mängureeglid," lisas ta. Seetõttu kardab Meerits, et isegi kui uus erakond alguses teistest erineks, oleks ta lõpuks ikka samasugune nagu praegusedki parlamendierakonnad.
    Suurettevõtja Enn Veskimäe arvates pole ettevõtjate erakond hea mõte. "Mõni ettevõtja on ju poliitikasse läinud. Kõik nad on põrunud," ütles ta.
    ACE Logistics Groupi nõukogu esimees Karli Lambot ütles, et on vihjeid uuest erakonnast meedias lugenud, kuid midagi konkreetset ta kuulnud pole. Erinevalt teistest suhtus ta ideesse positiivselt. "Arvan, et on ainult hea, kui inimesed näitavad üles kodanikuaktiivsust ja julgust," ütles ta.
  • Hetkel kuum
Statistikaamet vastab kriitikale: kuidas kujuneb elektrihinnaindeks?
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Elektrihinnaindeksi arvutamist mõjutab ka riigipoolne sekkumine, muutust hinnaindeksis näeme peagi, selgitab statistikaameti juhtivanalüütik Lauri Veski vastukajana Äripäeva “Makromaania” uudiskirjale.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon Musk on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Kuudepikkune vaidlus jõuab lõpule: USA näib lõpuks Ukrainale abi andvat
Kuudepikkune vaidlus miljardite dollarite üle vabariiklaste ja demokraatide vahel võib jõuda laupäeval lõpule Ukrainale ja teistele liitlastele abi andmisega.
Kuudepikkune vaidlus miljardite dollarite üle vabariiklaste ja demokraatide vahel võib jõuda laupäeval lõpule Ukrainale ja teistele liitlastele abi andmisega.
Raadiohommikus: seentest elektriautode suuromanikuni Jäta oma küsimus hommikuprogrammi külalistele
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.