Urmo Andressoo • 28. august 2017 kell 12:30

Savisaar, Sõõrumaa ja Mõis avasid kaarte

Uues liidus on veel palju lahtist, kuid kindel on, et minnakse valimisi võitma. Vähemalt nõnda ütles Edgar Savisaar.  Foto: Andras Kralla / Äripäev

"Mina kandideerin Lasnamäel," teatas Edgar Savisaar täna omanimelise valimisliidu ja Tegusa Tallinna pressikonverentsil.

"Tahame mitte ainult osaleda, vaid ka võita," vastas Savisaar küsimusele, miks tema nimega valimisliit Tegusa Tallinnaga leivad ühte kappi pani. Lisaks Savisaarele kandideerib Lasnamäel Olga Ivanova. Urmas Sõõrumaa kandideerib kesklinnas ja Jüri Mõis Haaberstis.

„Tark valija valib meid. Kahtlemata on ka teistsuguseid valijaid, aga ma arvan, et neid ei ole palju," oli Savisaar enesekindel. Nii Savisaar kui ka Sõõrumaa rõhutasid, et ühendnimekirja eesmärk on olla avatud koostööle, programm on juba praegu täis noppeid teiste programmidest, aga ei ole veel täielikult koos. Arutelu veel käib, tõdes Olga Ivanova. 

Kindlalt on kokku lepitud selles, et prügivedu oleks tasuta. "Me ei koori topelt," viitas Sõõrumaa sellele, et maksumaksja maksab ühel või teisel moel prügiveo eest nagunii.

Seda, kes linnapeaks kandideerib, pole veel paika pandud. "Arutasime seda eile, võib-olla teeme konkursi," ütles Savisaar. Urmas Sõõrumaa aga viitas, et tema nimi selle tiitli järel kõlama ei hakka. "Ilmselt ka mitte sinu," pöördus ta küsiva tooniga Savisaare suunas, kes pärast mõttepausi vastas: "Oota."

Sõõrumaa kutsus kõiki, kes valimistel kandideerivad, näitama üles lugupidamist teiste kandideerijate vastu. "Veel 4-5 aastat tagasi oli Kristen Michalile või Kalev Lillole käe andmine punane joon. Aga mina andsin ja jätkan andmist," viitas Sõõrumaa, et ta on valmis kõigiga aru pidama ja sildade põletamisel mõtet ei näe. 

Teemaks tulid ka Tallinna koolide halduslepingud. Sõõrumaa sõnul oleks tema tegevus volikogu saadikuna palju läbipaistvam ja paremini jälgitav kui pelgalt ettevõtjana.

See, kas nimekiri peale Tallinna ja Maardu veel kuskil välja läheb, on Savisaare sõnul lahtine. Võimalike piirkondadena nimetas ta Narva ja Sillamäe, kuid ei välistanud ka teisi kohti.

Savisaare kohtuprotsess tema uusi liitlasi ei morjenda. "Kui inimene ei ole kohtus süüdi mõistetud, on ta süütu," ütles Sõõrumaa.

Kuidas kaks liitunud osapoolt kampaania kulud katavad, on veel lahtine. Savisaar viitas, et kuna nad lõid käed, on neil kaks korda rohkem raha. Kuidas, kelle käest ja kui palju valimis-ja turunduskampaaniaks raha saadakse, selgub hiljem.

Hetkel kuum