Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soome teeb lõpu kahtlastele kinnisvaratehingutele

  majaFoto: Raul Mee

  Peagi saavad Soome ametnikud suurema voli kontrollida kinnisvaratehinguid, mis on tehtud strateegiliste objektide läheduses, vahendab Soome rahvusringhääling Yle.

  Põhjanaabritel on valmimisjärgus seadus, mis piirab välismaalastele kinnisvara ostu-müüki: see annab võimudele loa konfiskeerida riigi kasuks kinnistuid, mis asuvad näiteks sõjaliste objektide või sõjaliste õppuste läbiviimiskohtade läheduses.
  Eelnõu jõuab valitsuse töölauale tuleva aasta mais. See tagab sisejulgeolekuametnikele võimaluse uurida põhjalikumalt strateegiliselt oluliste objektide läheduses tehtavaid kinnisvaratehinguid. Seaduse sünniks andis tõuke soomlaste mure selle pärast, et viimastel aastatel on välismaa kodanike valdusse läinud hulk strateegiliste objektide vahetus naabruses asuvaid kinnisvaraobjekte. Samuti on müüdud mitu vana piirivalvepunkti, aga ka elektrijaamade ja mobiilimastide läheduses asuvat maad.
  Uus seadus annab kaitsejõududele, piirivalvele, julgeolekupolitseile ja tolliametile voli kontrollida, kes omandab selliste objektide lähedusse kinnisvara ja kui ilmneb, et toimub midagi kahtlast, annab seadus loa tehingusse sekkuda, vahendas Yle. Seadus annab riigile kõnealuste objektide puhul ka eelisostuloa või väljaostuõiguse, kui tehing on juba sõlmitud.
  Idanaaber testib soomlaste närve
  Eelmisel aastal esitles Soome riiginõukogu julgeolekukomitee nimekirja uutest hübriidsõja ilmingutest, mille seas olid näiteks migrantide üle piiri saatmine, infosõda ja strateegiliste objektide lähedusse kinnistute ostmine. Nimekirja koostamisel oli abiks info, mida kaitseministeeriumi töögrupp maatehinguid uurides kogus. Kaitseministeeriumi eksperdid andsid valitsusele soovituse seada strateegiliste ja kaitseobjektide läheduses asuvatele maatükkidele riigi eelisostuõigus. Seejärel asuski justiitsministeerium seda seaduseprojekti ette valmistama.
  Nimelt selgus maatehinguid uurides, et venemaalased on ostnud Soomes kinnisvara sõjaväeosade ja polügoonide ning kaitsejõudude relvaladude ja lennuväljade lähedusse. Samuti on läinud venemaalaste omandusse endised piirivalvekompleksid Soome idapiiril. Täpset välismaalaste kätte liikunud kinnisvaratehingute hulka ei avalikustatud.
  Soome meedias sõna võtnud sõjaväelaste hinnangul testib Venemaa ühtlasi ka Soome võimude võimekust – Soome idapiiril olukorda destabiliseerides saab koguda hübriidsõjas väärt informatsiooni. Näiteks on oluline tavaliste kodanike meeleolusid monitoorides teada ette nende reaktsioone ja käitumist.
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.