• Jaga lugu:

  Soome teeb lõpu kahtlastele kinnisvaratehingutele

  majaFoto: Raul Mee

  Peagi saavad Soome ametnikud suurema voli kontrollida kinnisvaratehinguid, mis on tehtud strateegiliste objektide läheduses, vahendab Soome rahvusringhääling Yle.

  Põhjanaabritel on valmimisjärgus seadus, mis piirab välismaalastele kinnisvara ostu-müüki: see annab võimudele loa konfiskeerida riigi kasuks kinnistuid, mis asuvad näiteks sõjaliste objektide või sõjaliste õppuste läbiviimiskohtade läheduses.
  Eelnõu jõuab valitsuse töölauale tuleva aasta mais. See tagab sisejulgeolekuametnikele võimaluse uurida põhjalikumalt strateegiliselt oluliste objektide läheduses tehtavaid kinnisvaratehinguid. Seaduse sünniks andis tõuke soomlaste mure selle pärast, et viimastel aastatel on välismaa kodanike valdusse läinud hulk strateegiliste objektide vahetus naabruses asuvaid kinnisvaraobjekte. Samuti on müüdud mitu vana piirivalvepunkti, aga ka elektrijaamade ja mobiilimastide läheduses asuvat maad.
  Uus seadus annab kaitsejõududele, piirivalvele, julgeolekupolitseile ja tolliametile voli kontrollida, kes omandab selliste objektide lähedusse kinnisvara ja kui ilmneb, et toimub midagi kahtlast, annab seadus loa tehingusse sekkuda, vahendas Yle. Seadus annab riigile kõnealuste objektide puhul ka eelisostuloa või väljaostuõiguse, kui tehing on juba sõlmitud.
  Idanaaber testib soomlaste närve
  Eelmisel aastal esitles Soome riiginõukogu julgeolekukomitee nimekirja uutest hübriidsõja ilmingutest, mille seas olid näiteks migrantide üle piiri saatmine, infosõda ja strateegiliste objektide lähedusse kinnistute ostmine. Nimekirja koostamisel oli abiks info, mida kaitseministeeriumi töögrupp maatehinguid uurides kogus. Kaitseministeeriumi eksperdid andsid valitsusele soovituse seada strateegiliste ja kaitseobjektide läheduses asuvatele maatükkidele riigi eelisostuõigus. Seejärel asuski justiitsministeerium seda seaduseprojekti ette valmistama.
  Nimelt selgus maatehinguid uurides, et venemaalased on ostnud Soomes kinnisvara sõjaväeosade ja polügoonide ning kaitsejõudude relvaladude ja lennuväljade lähedusse. Samuti on läinud venemaalaste omandusse endised piirivalvekompleksid Soome idapiiril. Täpset välismaalaste kätte liikunud kinnisvaratehingute hulka ei avalikustatud.
  Soome meedias sõna võtnud sõjaväelaste hinnangul testib Venemaa ühtlasi ka Soome võimude võimekust – Soome idapiiril olukorda destabiliseerides saab koguda hübriidsõjas väärt informatsiooni. Näiteks on oluline tavaliste kodanike meeleolusid monitoorides teada ette nende reaktsioone ja käitumist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Börs: Nasdaq ja S&P 500 jõudsid uute rekorditeni
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.