• Jaga lugu:

  Suurepärane õuna-aasta

  Investoreid rõõmustavad Apple'i äsja avaldatud kvartalitulemused.Foto: Reuters/Scanpix

  USA tehnoloogiahiid Apple avaldas neljapäeva õhtul oma eelmise kvartali tulemused, mis olid igas aspektis paremad, kui ükski analüütik oleks julgenud loota.

  Nii oli Apple'i neljanda kvartali kasumiks 2,07 dollarit aktsia kohta, samas ootasid analüütikud 1,87dollarilist kasumit. Käibeks kujunes möödunud kvartalis aga 52,6 miljardit dollarit, mida on 1,9 miljardi võrra rohkem, kui Reutersi poolt küsitletud analüütikud ootasid.
  Tulemustega lööb ettevõte tugevalt ka möödunud aasta kolmandat kvartalit, mil kasum oli 1,67 dollarit aktsia kohta. Tugevat kasumikasvu toetasid oodatust tugevamad iPhone’ide müüginumbrid. Samuti rõõmustab investoreid teadmine, et brutomarginaalid olid möödunud kvatalis 37,9 protsenti, mis tähendab, et Apple müüb üha kallimaid tooteid. Lisaks oodatakse pikisilmi seda, millal õunafirma turuväärtus jõuab triljoni dollarini. Eelmisel aastal tõusis Apple’i turuväärtus poole võrra ja praegu on see 900 miljardit dollarit.
  Uudisele reageeris aktsia pea 3protsendilise tõusuga ning kaupleb praegu 173 dollari piirimail. Samuti lubas Apple maksta dividende 63 senti aktsia kohta.
  Uued hitid
  Septembris, mil Apple esitles oma uusi tooteid, sealhulgas kaht iPhone8, ning teatas, et iPhone X jõuab turule loodetust hiljem ehk alles novembriks, kardeti selle sõnumi negatiivset kajastumist ka Apple’i kvartalitulemustes. Nii aga ei läinud, sest tarbijate kindlustunne on tugev ning seetõttu osteti loodetust rohkem varem turule jõudund iPhone 8 mudeleid. Kokku müüs Apple eelmises kvartalis 46,7 miljonit iPhone'i.
  „Iphone 8-st ja iPhone 8 Plusist said kohe täielikud hitid ning enimmüüdud tooted, seda isegi vastupidiselt juhtkonna ootustele,“ ütles Apple’i tegevjuht Tim Cook majandustulemusi kommenteerides. Veelgi enam, müügi edu jätkumist oodatakse ka järgmises kvartalis ning sellega arvestavad järgmise kvartali käibeprognoosid.
  Tulevast kasvu toetab ka Apple'i uue lipulaeva iPhone Xi turulejõudmine 3. novembril. „Selle toote tellimused on tohutud, nii koduturul kui kogu maailmas,“ kinnitas Cook. „Kõigepealt tuli iPhone X lettidele Austraalias, kus Sydneys ootas sadu inimesi poe ukse taga, et tootest mitte ilma jääda,“ rõõmustas Apple’i tegevjuht.
  Lisaks uutele telefonidele toetasid õunaäri ka sellised teenused nagu AppleCare, Apple Pay ja App Store. Nende käive kasvas kolmandas kvartalis 8,5 miljardi dollarini. See tähendab, et ettevõte liigub seatud eesmärgi suunas, milleks on kahekordistada nelja aastaga 2016. aasta teenuste käive. Head tulemust oodatakse ka Apple’i uudistoodetelt, näiteks kolmanda seeria nutikellalt, MacBookilt ning Apple TV 4K-lt.
  Võimendatud hind
  Veel kasutab Apple ära oma uue, peatselt klientideni jõudva iPhone’i kallist hinda. Kuna uue toote hind algab 999 dollarist, mis tekitaks purunemisel tarbijale küllaltki suure kahju, on hakatud pakkuma lisakindlustust.
  Sisuliselt toidab Apple’i toote kõrge hind AppleCare+ teenust, mille puhul pikeneb varasem iPhone’i ostmisega kaasnenud 90päevane klienditugi ning aastane tasuta remondivõimalus kahele aastale. Teenus maksab kliendile 199 dollarit ning sellele lisandub vabatahtlik 29dollariline ekraani- ning 99dollarine garantii õnnetuste puhul, mida tavagarantii või -kindlustus ei kataks.
  AppleCare+ teenusel aitab kliente võita ka fakt, et telefoni tavaremont on kallis. Nii maksab kindlustamata tarbijale ekraani remont 279 dollarit ning muude kahjustuste likivideerimine 549 dollarit. Viimane on võrreldav uue iPhone 7 hinnaga.
  Remondihindu võimaldas kergitada Iphone X, millel on OLED-ekraan ning seetõttu on neid, kes seda parandada suudavad, sihtturgudel oluliselt vähem. Aasta lõpuks peaks 25 turul olema kokku 400 autoriseeritud parandusteenuse pakkujat.
  Aasia tugi
  Lisaks laiendab Apple haaret Aasias, suurendades investeeringuid Hiina turul. Tegemist on nende suuruselt kolmanda turuga USA ja Euroopa järel. Aasias valmistab börsiettevõttele rõõmu ka India, kus on suudetud tekitada arvestatav kliendibaas.
  Vilja kannavad ka Hiina investeeringud, sest Apple'i sealne käive kerkis möödunud kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 12 protsenti, 9,8 miljardi dollarini. Apple'i finantsdirektor Luca Maestri tõi välja, et selles regioonis lähevad kõige paremini müügiks iPadid ning nende müük kasvas näiteks Indias 39 protsenti.
  Nii Aasiast kui kogu maailmast loodetakse tugevat neljandat kvartalit, seda just eelseisva jõuluhooaja tõttu.
  Mõni murepilv
  Lühiperspektiivis on Apple'i mured seotud peamiselt sellega, kuidas ootamatult suurt uute toodete nõudlust täita. „Uued luksustelefonid on saanud juba nii palju eeltellimusi, et järjekorrad ulatuvad detsembrini,“ tõdes CNBC-le Drexler Hamiltoni analüütik Brian White. Seejuures usutakse, et positiivse poole pealt aitab uus iPhone X Apple'i kaubamärgil luksuskaupade turul kanda kinnitada.
  „Näeme suurt vaeva, et vastata nõudlusele ning tuua see revolutsiooniline produkt tarbijani, üritame pikaks veninud järjekordade probleemile lähipäevil lahenduse leida – teame, et inimesed tahavad pühadeks uue toote kätte saada ning teeme selle nimel kõik endast oleneva“ kinnitas Cook.
  Leidub ka analüütikuid, kes arvavad, et heade tulemuste taustal tippu roninud aktsiahind on investorile hea koht, kus Apple’i väärtpaberist loobuda. „Tegemist on kindla müügikohaga, sest Apple on luksuskaupade tootja, kelle puhul on kõige suurem oht, et ta kaotab oma laheduse,“ arvas BK Asset Managementi strateeg Boris Schlossberg. „Ka Apple'i andunumad fännid saavad varsti aru, et tegemist pole millegi erilisega, sest õunafirma ise tõestab seda pidevalt – midagi väga uuenduslikku pole juba mitu aastat välja tulnud.“
  Pikemas perspektiivis nähakse Apple'i negatiivse mõjutajana aga arvutituru kahanemist. See ei kajastu küll veel praegustes kvartalinumbrites, sest 2017. aastal suudavad MacBookid käivet tõenäoliselt veerandi võrra kasvata - see ulatub 7,17 miljardi dollarini.
  Kõigi eelduste kohaselt peaks Apple kasu saama ka USAs plaanitavast maksureformist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Euroopa Liit annab juhiseid, kuidas osta Venemaa gaasi ilma sanktsioone rikkumata
Euroopa Liit kavatseb oma gaasiimportijatele pakkuda lahendust, kuidas vältida Venemaalt kütuse ostmisel sanktsioonide rikkumist ja samal ajal tõhusalt rahuldada president Vladimir Putini nõuet maksta gaasi eest rublades.
Euroopa Liit kavatseb oma gaasiimportijatele pakkuda lahendust, kuidas vältida Venemaalt kütuse ostmisel sanktsioonide rikkumist ja samal ajal tõhusalt rahuldada president Vladimir Putini nõuet maksta gaasi eest rublades.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.