Märt Belkin • 9. november 2017 • 2 min
Jaga lugu:

ID-kriis ajas presidendi ärevile

President Kersti Kaljulaid  Foto: Postimees/Scanpix

President Kersti Kaljulaid kutsub homme kokku riigikaitse nõukogu, et arutada Eesti ID-kaardi turvariski tekkimise ja kõrvaldamisega seoses esile kerkinut.

Nõuandva rolliga nõukogu koguneb homme hommikul Jääkeldris. See on sel aastal neljas kord, kui koos käiakse. Nõukogu kodukord näeb ette, et kohtutakse siis, kui selle järgi on vajadus.

Viimati kogunes nõukogu presidendi kutsel juulis, et arutada Venemaa suurõppusi Eesti piiri lähistel. Enne seda tuli see kokku aprillikuus, et arutada sündmusi Süürias – nädal varem oli USA tulistanud Süüria õhuväebaasi pihta 59 tiibraketti. Liaks arutati veebruaris ettevalmistusi NATO liitlasvägede tulekuks.

Ööl vastu laupäeva peatusid viimase kolme aasta jooksul välja antud ID-kaartide sertifikaadid, kui kasutajad neid just ei uuendanud. See tähendab, et kaardiga ei saa veebis näiteks digiallkirja anda, küll aga saab seda ikka kasutada näiteks isiku tuvastamiseks, piiriületusel või ka poodides, kus isikutunnistus on kasutusel kliendikaardina.

Sertifikaadid tuli peatada seetõttu, et 2014. aasta sügisest alates välja antud ID-kaartidel oli tõsine turvaviga, mis võimaldab kurjade kavatsustega häkkeritel teeselda, et ollakse kaardiomanik. Ehkki ühtegi isikutunnistust riigi infosüsteemi ameti (RIA) kinnitusel veel lahti murtud pole, on oht reaalne ning hämarates veebifoorumites pakutakse juba müügiks koodijuppe, mis nõrkust väidetavalt ära kasutada suudavad.

Riigikaitse nõukokku kuuluvad riigikogu esimees, peaminister, riigikogu riigikaitsekomisjoni ja väliskomisjoni esimehed, välisminister, kaitseminister, rahandusminister, siseminister, justiitsminister, majandus- ja taristuminister ning kaitseväe juhataja.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt