Tuhande kasutaja käes 40% bitcoinidest

Bitcoini suuromanike ring on kitsas ning see võib väikeinvestorile kurja kuulutada.  Foto: Bloomberg
Urmo Andressoo • 12. detsember 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Bitcoini-vaalad võivad krüptoraha ulmelise tõusu tõttu asuda turgu manipuleerima, kahtlustavad kauplejad.

Ari Paul,, BlockTower Capitali kaasasutaja

Krüptorahas on selline manipulatsioon turu nooruse ja varade spekulatiivse loomu tõttu ekstreemne.

„Elu tuleviku turgudel pole nii sõbralik. Vesi kubiseb mõõkkvaaladest,“ iseloomustas Coindeski portaalis uut reaalsust Level Trading Fieldi juht Lanre Sarumi.

Näiteks liigutas üks krüptorahahiid 12. novembril 25 000 bitcoini (tol hetkel väärtusega 159 miljonit dollarit) kauplemisplatsile. See tähendas tormi mündiinvestorite kommuunis ning algatas suure arutelu selle üle, kas müntide omanik kavatseb need müüki paisata või mitte. Äkiline hiiglaslik pakkumine viiks aga turu kolinal põhja, kirjutab Bloomberg.

Praeguse hinnataseme juures võivad pooled tuhandest kasutajast tahta eduka investeeringu rahaks teha, tõdeb AQR Capital Managementi finantsturgude uurimisosakonna pea Aaron Brown. Veelgi suurema teenistuse jahil võivad vaalad aga asuda  koordineeritult tegutsema, viitas ta. Suurte hoobade käimalükkamisel võib aga väikeinvestor pimedusse jäädes saada tõsise hoobi oma krüptorahakotile.

Paljud suuromanikud teavad üksteist aastaid ning on bitcoini juures püsinud läbi krüptoraha tõusude ja mõõnade, viitab Bloomberg. „Ma arvan, et on mõnisada kutti, kes saavad üksteisele helistada. Ilmselt on nad seda ka teinud,“ möönis Multicoin Capitali juht Kyle Samani. Kuna bitcoin on digitaalne valuuta, mitte reguleeritud varaklass, pole Ross & Shulga advokaadi Gary Rossi sõnul grupiviisiline hinna ülesostmine ning seejärel müümine illegaalne. Regulaatorid on suhtunud krüptovaluutadesse ettevaatlikkusega ja reeglid on segased.

„Suured individuaalsed hoidjad ja institutsioonid teevad koostööd ja manipuleerivad hindu. Nii toimub iga varaklassiga,“ möönis Ari Paul, BlockTower Capitali kaasasutaja. „Krüptorahas on selline manipulatsioon turu nooruse ja varade spekulatiivse loomu tõttu ekstreemne,“ jätkas ta.

Siiski on Bitcoin kõige fragmenteerituma omanikkonnaga krüptovaluuta,tõdes Blockchain Capitali juht Spencer Bogart. Altcoinide puhul on omand selgelt kontsentreeritum. Bitcoini puhul omab kasutajate esisada 17,3% kõigist müntidest. Ethereumi puhul 40% ning väiksemate müntide, nagu näiteks Gnosis, Qtum ja Storj, üle 90%. Sageli moodustab omanikeringi mündi taga olev tiim, rääkis Bloombergile Tetras Capitali kaasasutaja Alex Sunnarborg.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt