Hiina suurim otseinvesteering Eestisse

04. jaanuar 2018, 09:45
Hiina
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180104/NEWS/180109897/AR/0/AR-180109897.jpg
Ainult tellijale

BaltCapi Magnetic MRO ostutehinguga tegi Hangxin Hiina ettevõtete viimase aja suurima investeeringu Eestisse.

Magnetic MRO 43 miljoni euro suuruse tehingu kõrvale on viimasest ajast panna vaid Taxify vähemusosaluse müük Didi Chuxingile, juulis tehtud tehing oli arvatavasti 10 miljonit eurot.

Kas Hiina lennukihooldusfirma tehing pärast ka otseinvesteeringute statistikas kajastub, ei ole veel selge. „Magnetic MRO praegused omanikud on mitteresidendid ja kui Hiina ettevõttest saab vahetult uus omanik, siis maksebilansi mõistes otsinvesteeringute tehingut ei toimu, kuna Eestisse lisaraha ei tulnud. Küll aga muutub omaniku riik investeerimispositsioonis, st seal kasvab Hiina investeeringute maht märgatavalt,“ selgitas Eesti Panga avalike suhete juht Viljar Rääsk.

Muidugi on ka võimalik, et Hiina investor omandab Magnetic MRO mõne valdusfirma kaudu. „Siis on maksebilansi seisukohast tulemust võimatu ennustada, see oleneb, millisesse riiki valdusfirma tehakse ja kuidas tehingut finantseeritakse,“ ütles Rääsk.

Keskpanga statistika järgi on Hiina otseinvesteeringute suurus Eestis kõikunud viimase viie aasta jooksul 7 kuni 17 miljoni euro tasemel. Septembri lõpus ulatusid otseselt Hiinas registreeritud ettevõtete otseinvesteeringud Eestis 17,5 miljoni euroni. Otseinvesteeringute vood on viimasel paaril aastal kvartalivaates kõikunud paarist miljonist miinus paari miljonini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. January 2018, 10:11

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing