Äripäev • 25. september 2018 kell 9:10
2014. aastast valitsust juhtinud Stefan Lofven uues parlamendikoosseisus enam valitsususaldust ei pälvinud  Foto: Reuters/Scanpix

Rootsi jäi peaministrita

Rootsi sotsiaaldemokraatide juht ja peaminister Stefan Lofven kaotas teisipäeval umbusaldushääletuse ning peab tagasi astuma, ent järgmise koalitsiooni koosseis on viimaste valimistulemuste tõttu endiselt lahtine.

Valitsuse tagasiastumine ei ole midagi eriskummalist, viimastel valimistel kaotasid varasema valitsuse moodustanud sotsiaaldemokraadid ja rohelised kahepeale 22 kohta. Keeruline on hoopis järgmise valitsuse kokku saamine, sest enamust ei ole ei sotsidel, mõõdukate juhitud parempoolsel blokil ega ka paremäärmuslikel Rootsi demokraatidel, kellega keegi koalitsiooni minna ka ei taha.

9. septembril toimunud hääletamisel jäi vasaktsentristlikule blokile ühes vasakpoolsete häältega 144 kohta, mis on 1 võrra enam kui paremtsentristidel. Rootsi demokraatidel on 62 kohta, kirjutab Reuters.

Järgmine peaminister võib eeldatavasti tulla paremtsentristide seast, mõõdukate esimehe Ulf Kristerssoni kohta ütlesid Rootsi Demokraadid aga kahjurõõmsalt, et kui ta tahab valitseda, siis peab ta ka Rootsi Demokraatide toetust küsima. Lofveni sotsiaaldemokraadid on paremtsentristliku valitsuse toetamise välistanud.

Praegu jääb Lofven täitma peaministri kohuseid, kuni uus koalitsioon ikkagi kokku saadakse. Parlamendi spiikril on neli võimalust pakkuda kellelegi koalitsiooni kokkupanekut, kui nende tulemusel riik valitsust ei saa, siis tulevad kolme kuu pärast uued valimised.

Hetkel kuum