• Jaga lugu:

  Pensionifondid investeerisid vähem Eestisse

  Foto: Urmas Luik, Pärnu Postimees/Scanpix

  Esmakordselt alates 2017. aasta teisest kvartalist langes pensionifondide varade Eestisse investeerimine, teatas kaubandus-tööstuskoda.

  Kolmanda kvartali investeeringud Eesti majandusse olid kogusummas üle 479 miljoni, langedes võrreldes eelmise kvartaliga 2 miljonit eurot.
  Eestisse on täna investeeritud veidi üle 12% kogu pensionifondide varadest. Kolmanda kvartali languse põhjustas LHV pensionifondide investeeringute vähenemine Eestisse, kukkudes 26,74% pealt 24,94% peale. LHV kolmanda kvartali investeeringud Eesti majandusse olid kogusummas 293 miljonit eurot, samas kui teises kvartalis oli summa üle 304 miljoni euro.
  Kokkuvõttes langesid LHV investeeringud 11 miljoni euro võrra. Hoolimata investeeringute vähenemisest panustab LHV läbi pensionifondide jätkuvalt kõige rohkem Eesti majandusse, moodustades 61,06% kõikidest investeeringutest Eestisse.
  SEB, Swedbank ja Luminor kasvatasid investeeringute mahtu Eestisse kogusummas 9,2 miljonit eurot, võrdluses teise kvartaliga. Jätkuvalt on investeeringute mahult teisel kohal Swedbank 30,.01%, kasvades 1,14%, järgnevad SEB 5,86% (kasv võrreldes II kvartaliga 0,77%) ja Luminor 3,07% (kasv võrreldes II kvartaliga 0,15%). Eestisse ei investeeri Tuleva Tulundusühistu.
  Kaubanduskoda jälgib ja analüüsib pensionifondide varade investeeringuid Eesti majandusse juba 2016. aasta algusest. Tookord olid pensionifondid oma varasid Eestisse investeerinud vaid 5,48%. Kõige väiksem oli investeeringute kogumaht 2017. aasta esimeses kvartalis, moodustades ainult 5,01%.
  Kaubanduskoja hinnangul on oluline, et kohustusliku kogumispensioni varadest investeeritaks Eestisse rohkem, sest see aitab kaasa nii Eesti majandusarengule kui ka konkurentsivõime kasvule.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
USAst oodatakse signaali intressimäära tõusuks
USA Föderaalreservilt oodatakse kolmapäeval signaali, et nad on valmis tõstma intressimäära juba märtsikuus, kui toimub järgmine kohtumine. See aga võib negatiivselt mõjutada Aasia turgude taastumist.
USA Föderaalreservilt oodatakse kolmapäeval signaali, et nad on valmis tõstma intressimäära juba märtsikuus, kui toimub järgmine kohtumine. See aga võib negatiivselt mõjutada Aasia turgude taastumist.
President noppis majandusnõuniku keskpangast
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
SEB: rammus hinnatõus hammustab Eesti majanduskasvu väiksemaks
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.