Äripäev • 23 oktoober 2018
Septembris suurenes märkimisväärselt nii elektri kaubanduslik import kui ka eksport.  Foto: Raul Mee

Elektri tootmine ja tarbimine suurenesid

Elektrit toodeti ja tarbiti kolmandas kvartalis rohkem kui möödunud aastal, teatas Elering.

Kolmandas kvartalis kasvas elektritootmine eelmise aasta sama ajaga võrreldes 5%, ulatudes 2573 gigavatt-tunnini. Tarbimine suurenes 1% võrra, 1865 gigavatt-tunnini.

Septembrikuus toodeti Eestis elektrit 815 gigavatt-tundi, mis on 1% vähem kui mullu samal ajal. Tarbimine vähenes aastases võrdluses 4%, 627 gigavatt-tunnini.

Taastuvenergia tootmine kasvas selle ja eelmise aasta kolmandate kvartalite võrdluses ligi viiendiku võrra, 402 gigavatt-tunnini. Tarbimisest moodustas taastuvenergia 19%.

Taastuvenergiast elektri tootmise kasvule andis möödunud kvartalis märgatava panuse septembrikuu, mil taastuvenergia toodang kasvas 30%, ulatudes 158 gigavatt-tunnini. Tuuleenergia tootmine kasvas eelmise aasta septembriga võrreldes rohkem kui poole võrra, 70 gigavatt-tunnini. Septembris moodustas taastuvenergia tarbimisest koguni 22,4%, varasemalt on see number ulatunud kõige enam 19%ni.

Lätis tootmine ja tarbimine vähenesid

Lätis vähenes möödunud kuul elektrienergia tootmine aastatagusega võrreldes 28%, toodangu maht oli kokku 377 gigavatt-tundi. Leedus seevastu kasvas tootmine 45%, ulatudes 300 gigavatt-tunnini. Elektrit tarbiti Lätis aastases võrdluses 2% vähem ehk kokku 555 gigavatt-tundi ja Leedus 11% rohkem ehk 936 gigavatt-tundi.

Baltikumis tervikuna toodeti septembris elektrit 1492 gigavatt-tundi ja tarbiti 2118 gigavatt-tundi, bilanss oli kokku 625 gigavatt-tunniga puudujäägis. Eestis toodeti elektrit 189 gigavatt-tunni võrra rohkem kui tarbiti, kuid Läti ja Leedu elektribilansid oli puudujäägis.

Elektri kaubanduslik import Eestisse moodustas septembris 281 gigavatt-tundi, kasvades 87%. Soome osa oli impordis 258 ja Läti osa 23 gigavatt-tundi.

Eksport Lätti kasvas eelmise aasta septembriga võrreldes ligemale kolmandiku võrra, 388 gigavatt-tunnini. Eksport Soome kasvas samas võrdluses üle kahe korra, moodustades 92 gigavatt-tundi. Kokku eksporditi Eestist elektrit 48% rohkem kui möödunud aasta septembris ehk 480 gigavatt-tundi.

Hetkel kuum