Äripäev • 1. november 2018 kell 8:57

Minister: EMO probleemid lahenevad perearstikeskustega

Perearstikeskuste tekkimisega tekib rohkem võimalusi pakkuda tugiteenuseid  Foto: Andras Kralla

Riigikontrolli auditis selgunud puudujääkide lahendusena näeb tervise- ja tööminister Riina Sikkut uusi perearstikeskuseid.

Sikkuti sõnul on tänuväärne, et auditis on lisaks probleemkohtadele toodud välja hulgaliselt ettepanekuid ja soovitusi olukorra parandamiseks. „Suurima muutuse peremeditsiinis toob uute tervisekeskuste rajamine üle Eesti, mis aitab esmatasandi tervishoidu tugevdada ja inimestele kättesaadavamaks muuta," ütles ta täna avaldatud Riigikontrolli EMO auditit kommenteerides.

Tervisekeskuste loomine võimaldab perearstidel koonduda, tekivad mitme perearstiga praksised, kus hakkavad lisaks tööle ka teised toetavaid teenuseid pakkuvad spetsialistid ja on võimalik pakkuda inimestele abi ka väljaspool tööaega, loetles Sikkut.

„Lisaks saavad perearstid taotleda haigekassalt lisaraha teise pereõe palkamiseks, et arst saaks tegelda oma pädevust vajavate juhtumitega ning lihtsamad tervisemured leiaksid lahenduse pereõe abil," ütles ta.

Kui praegu on perearsti telefoninõuandla teenus anonüümne, siis alates 2019. aasta teisest poolaastast peaks nõu andval perearstil tekkima võimalus näha inimese nõusolekul ka tema terviseandmeid – tehtud analüüse, määratud ravimeid ja põetud haigusi ning seeläbi täpsemat nõu anda. „Samuti on oluline, et perearstini jõuaks info selle kohta, kui tema patsiendid on vastuvõttude vahepealsel ajal EMO-s käinud,“ lisas ta.

„Oleme võtnud Eestis suuna esmatasandi tervishoiu eelisarendamiseks. Lisaks rajatavatele tervisekeskustele tegeletakse järjepidevalt ka perearstide kvalifikatsiooni tõstmise ja pädevuste laiendamisega, kuigi perearstide järelkasv on jätkuvalt probleemiks,“ ütles minister Riina Sikkut.

"Selleks oleme suurendanud vastuvõttu peremeditsiini erialale ja huvi selle eriala vastu kasvab. Lisaks pikeneb tulevast aastast perearstide residentuur, et anda tulevastele perearstidele senisest veelgi põhjalikum väljaõpe," ütles Sikkut.

Hetkel kuum