Äripäev • 6. november 2018 kell 9:56

Mis saab kinnisvaraturust kevadel?

Ehitus Veerenni kvartalis.  Foto: Andras Kralla

Viimasel ajal on kinnisvaraturul sage küsimus, kas see on nüüd juba buum – nii palju kraanasid on kõikjal, kõik räägivad kinnisvarast.

RE Kinnisvara vanempartner Monica Meldo rääkis eilses hommikprogrammis, et praegu on Harjumaal 170 uut arendust ja seal on ca 2300 korterit, mis on selline aastane müügimaht. Uutes arendustes müüdi septembris 240–250 uut korterit, august oli natuke vaiksem, siis müüdi alla 200, ja mõni kuu on müüdud isegi 300. Tipp oli eelmise aasta detsember, siis müüdi 400, aga siis oli väga palju vormistamisi, et ettevõtted ehitus, arendus tahtsid kõik aasta lõpus asjaõigused ära teha.

"On selline aktiivne turg," võttis Meldo kokku. "Turule tuleb palju objekte, samas ka müüakse palju ära."

Tema sõnul on praegu väga palju kliente, kes ostavad korteri omavahenditest, mitte laenu pealt. "Muutus aastatega 2007–2008 võrreldes on see, et omafinantseeringud on päris korralikud. Ostjad ei võta viimse piirini laenu," ütles Meldo. Ta ennustas, et kevad jätkub sama aktiivselt ja et tehingumahud jäävad sinna 200–250 korteri müügi juurde kuus ja mõni kuu üllatab 300 tehinguga.

Meldo sõnul on indikaator see, et korterite laojääk ei ole suur. "Seda praegu ei ole, et on väga palju arendusi, mis on valmis ehitatud ja seisavad pikalt tühjalt. Arendajad, kel on küll suur maht, seal 100 ja rohkem korterit, siis ega need asjad valmis ei ole. Nad on kas karbi kujul või alles vundamendina."

Ehitushind hakkab pidurdama

Meldo möönis, et ehitushind on viimastel aastatel päris korralikult tõusnud. Mõni arendaja, kes ise ei ole ehitusettevõtja, vaid ostab selle teenuse sisse, on öelnudki, et raske on praegu projektiga välja tulla.

Tema sõnul on korteriturg esimene, kes kriisi järel, taastub ja seda me oleme ka näinud. Seejärel inimesed hakkavad vaatama maju, ja kui majade hinnad on tõusnud, siis mõeldakse, et parem äkki osta krunt ja ise ehitada. Kruntide hindades pole Meldo sõnul suurt tõusu olnud, see on lihtsalt aktiveerunud.

Praegu seda Meldo ei näe, et järelturu kortereid oleks raske müüa. "Kui on mõistlik hind, mis vastab turu olukorrale, seal pole müügi periood pikenenud. Aga kui kliendil on valida, kas ta tahab uut või vana korterit ja kui ta on seal uues korterelamus ära käinud, siis on raske teda vanemat ostma saada. Kena eestiaegse arhitektuuriga ajaloolised majad, see on midagi hoopis muud muidugi."

Ärikinnisvaras on uutel büroopindadel väga hästi läinud, kinnitab Meldo. "Hooned on praktiliselt täitunud, vakants on väga väike. Aasta tagasi me ei osanud ette näha, et nii hea täitumus tuleb ja ettevõtted on valmis kolima ja võtma selle uue hinnataseme, sest tihti kolitakse välja ju B- ja C-klassi pindadelt," ütles ta. Meldo sõnul kujuneb huvitavaks järgmine aasta, kui pakkumise poolelt tuleb kõva kukkumine, siis hindade pool läheb väga huvitavaks.

Hetkel kuum