Viivika Rõuk • 9. jaanuar 2019 kell 10:36

Tööotsijaid on Euroopas erakordselt vähe

Töötaja Eesti ehitusettevõttes.  Foto: Andras Kralla

Euroala töötuse määr kukkus novembris 7,9 protsendile, nii madal ei ole töötuse tase eurolalal olnud alates 2008. aastast.

Aasta varem samal ajal oli töötuse määr euroalal veel 8,7 protsenti.

Euroopa Liidu 28 riigi arvestuses oli töötuse määr novembris 6,7 protsenti, mis on kuu varasemaga võrreldes stabiilne, aga eelnenud aasta sama ajaga võrreldes madalam - siis oli näitaja 7,3 protsenti. Nii madalal ei ole Euroopa Liidu riikide töötuse määr olnud alates 2000. aasta jaanuarist, teatas Eurostat.

Eesti paistab omamoodi silma

Eesti paistab statistikas silma selle poolest, et kui kõikides teistes Euroopa Liidu riikides on töötuse määr aastatagusega võrreldes vähenenud, siis Eestis jäi tase muutumatuks. Eesti asub riikide arvestuses keskmiste seas.

Eurostati hinnangul oli Euroopa Liidu 28 riigis eelmise aasta novembri seisuga töötuid 16,491 miljonit inimest. Aasta varasemaga võrreldes on töö leidnud 1,489 miljonit inimest.

Liikmesriikidest oli novembris kõige madalam töötuse määr Tšehhis, Saksamaal ja Hollandis. Suurem probleem on töötus Kreekas ja Hispaanias. Kõige rohkem vähenes töötuse määr aastaga Horvaatias (10 protsendi pealt 7,8 protsendi peale), Kreekas (20,8 protsendi pealt 18,6 protsendi peale) ja Hispaanias (16,5 protsendi pealt 14,7 protsendi peale).

Samal oli USA töötuse määr eelmise aasta novembris 3,7 protsenti, mida oli aasta varasemaga võrreldes 4,1 protsenti vähem.

Hetkel kuum