Äripäev • 9 veebruar 2019

Memo Danske töötajatele: ärge muretsege, preemiat saab ikka

Danske kontor Taanis Kopenhaagenis.  Foto: EPA

Taani panka Dansket ootavad Eesti harus toimunud rahapesu tõttu ilmselt üüratud trahvid, aga see ei tähenda, et töötajad preemiatest ilma jääksid, kirjutab Bloomberg.

Panga juht Jesper Nielsen ütles, et võib-olla kohendatakse preemiate suurust turgudel valitseva olukorra tõttu, kuid mingeid suuremaid muudatusi töötajatel preemiasüsteemis karta ei ole.

Ainult eestlased on süüdi

Rahapesus osalemine on pannud tuhanded Danske kliendid pangale selja keerama. Panga 20 000 töötajale on juhtum mõjunud halvasti ja Nielsen ütles, et nüüd on juhatusel vaja tegutseda selle nimel, et töötajate tegutsemistahe püsiks. „Pidudel neid „kuulatakse üle“. See on Danske töötajate jaoks raske aeg,“ rääkis Nielsen.

Väidetavalt räägitakse Taani pangas, et Eesti harus toimunud seaduserikkumine ei peaks kogu ettevõtet lööma. Kõik seni kinni peetud pangatöötajad on tegutsenud Eestis, kirjutab Bloomberg, ja Danske on tippjuhtide seast eemaldanud kõik, kes on vähegi juhtunu eest vastutama pidanud.

Nielsen leiab, et kõik teevad pangas head tööd. „Kuid ilmselgelt on skandaalil mõju sellele, kuidas töötajad panka näevad, eriti kui nende ausust kogu aeg kahtluse alla seatakse,“ ütles ta. Panga juhid kardavad, et skandaali tõttu toimub pangast nii-öelda ajude äravool, kuigi praegu selle kohta Nielseni sõnul veel märke ei ole. „Me näeme väga palju vaeva, et pangas head meeleolu hoida. Hoolitseme selle eest, et töötajaid ei lahkuks liiga palju ei pangast tervikuna ega teatud osakondadest,“ rääkis ta.

Samas kasvas eelmisel aastal Danskes välja makstud lahkumishüvitiste summa koguni 50 protsendi võrra. Kogu palgakulu kasvas 5 protsenti.

Juhid loobusid preemiast

Pisut on preemiate jagamist ümber mõeldud juhtide tasandil. Danske 10-liikmeline juhatus, sealhulgas Nielsen, loobusid vabatahtlikult boonusest, mis neil oli õigus 2018. aasta eest sisse kasseerida.

Danskest lahkuma pidanud endine juht Thomas Borgen aga saab veel kuni septembrini Danskelt kokku 2,2 miljonit USA dollarit, eelmisel aastal sai ta pangalt 1,9 miljonit USA dollarit. 54aastasel tippjuhil oli lisaks õigus pisut rohkem kui 1 miljoni USA dollari suurusele preemiale eelmise aasta eest, kuid sellest ta loobus, „arvestades erakordseid asjaolusid“, teatas pank.

Taani suurim pank on praegu segatud ilmselt maailma suurimasse rahapesuskandaali. Danske on kriminaaluurimise all USAs, Taanis, Eestis ja Prantsusmaal. Kahtlustatakse, et Danske lubas väikesel Eesti harul toimida rahapesijate Euroopa vahepeatusena. Pank on kinnitanud, et üksusest käis läbi umbes 230 miljardit dollarit kahtlase päritoluga raha.

Hetkel kuum