Priit Pokk • 29. märts 2019 kell 7:05

Lätis kooris suurima kasumi Swedbank

Swedbank teenis eelmisel aastal Lätist enam kui 100 miljonit eurot.  Foto: INTS KALNINS, Reuters/Scanpix

Eelmisel aastal teenisid Läti pangad veerandi võrra rohkem kasumit kui aasta varem, kirjutab Läti rahvusringhääling. Numbriliselt tähendab see 58 miljoni euro suurust kasvu hoolimata sellest, et turult lahkus suuruselt kolmas pank ABLV.

Kõige suurema kasumi teenis Swedbank 111,2 miljoni euroga. Järgnesid SEB (45,9 miljonit eurot), Luminor (44,2 miljonit), Citadele (33 miljonit) ning BlueOrange Bank (7,4 miljonit), selgub Läti finantssektorit ühendava liidu Finance Latvia Association (FLA) tehtud ülevaatest.

Läti kommertspankade varade kogusumma oli aasta lõpu seisuga 22,9 miljardit eurot. FLA nendib, et kogu sektori varade maht on alates 2016. aastast languses. Peamiste põhjustena toob FLA välja muutusi universaalpankade strateegiates, kapitalikulude optimeerimist, ärimudelite muutumine spetsialiseeritud finantsteenuste pakkujatel ning ABLV panga litsentsi ära võtmine.

ABLV panga probleemid algasid eelmise aasta veebruaris, kui USA rahandusministeeriumi finantskuritegudega tegelev üksus FinCEN teatas, et kahtlustab panka rahapesus ning Põhja-Korea sanktsioonide rikkumises. Teatele järgnes pangajooks, mille käigus võeti pangast välja üle 600 miljoni euro ning pank palus Läti keskpangalt likviidsuslaenu. Märtsis otsustasid panga aktsionärid, et pank tuleks likvideerida.

Läti pangandussektori varade väärtus on kahanenud 5,5 miljardi euro võrra alates 2018. aasta algusest (-19%). Alates 2016. aasta algusest on see summa veelgi suurem ehk miinus 9,1 miljardit eurot (-28%).

Samas on FLA hinnangul 2015. ja 2018. aasta vahepeal märkimisväärselt tõusnud ettevõtete võimekus ning tahe laenata raha. Vastava indeksi kohaselt on ettevõtete laenusoov suurenenud kaks korda kiiremini kui eraisikute oma, mis näitab FLA hinnangul positiivset märki Läti majandusele. "Ettevõtted on ettevaatlikult optimistlikud raha laenamises," lisab FLA.

Deposiitide maht Lätis oli eelmise aasta lõpus 16,3 miljardit eurot, vähenedes aastaga 3,9 miljardit eurot (-19%). Vähenemine tulenes peamiselt välisfirmade arvelt.

Hetkel kuum