TransferWise kasvab uue ringiga 4miljardilise väärtusega firmaks

TransferWise'i üks asutaja Taavet Hinrikus.  Foto: Andras Kralla

Rahaülekannetega tegelev TransferWise kavandab uut rahakaasamisringi, mis kasvataks ettevõtte turuväärtuse 4 miljardile USA dollarile.

TransferWise'i praeguste investorite hulka kuuluvad näiteks Richard Branson ja PayPali asutajad Peter Thiel ja Max Levchin.

Ettevõte soovib korraldada uue rahakaasamisringi, rääkisid Reutersile asjaga kursis olevad isikud. Ettevõte loodab kaasata kuni 300 miljonit USA dollarit, mis kasvataks ettevõtte väärtuse 4 miljardi dollari juurde, rääkis Reutersi allikas. Rahakaasamisringi korraldab väidetavalt investeerimispank Goldman Sachs Group.

Eestlaste Taavet Hinrikuse ja Kristo Käärmanni 2011. aastal asutatud TransferWise'il on üle 4 miljoni kliendi ja iga kuu liigub platvormi kaudu üle 4 miljardi USA dollari väärtuses ülekandeid, seisab ettevõtte kodulehel. Jaanuaris teatas ettevõte, et avab kontori Belgias, et kaitsta end Brexiti võimaliku negatiivse mõju vastu.

TransferWise on üks Euroopa paremini rahastatud tehnoloogiafirmadest. Eelmine kord kaasas TransferWise raha 2017. aastal, kui investorid, näiteks Old Mutual Global Investors ja Ränioru riskikapitaliettevõte IVP, panustasid 280 miljonit USA dollarit, mis toona tõstis ettevõtte turuväärtuse rohkem kui 1,6 miljardi USA dollarini.

Märtsis 2018 lõppenud majandusaastal oli TransferWise'i tegevuskasum 12,4 miljonit USA dollarit ja käive 153 miljonit USA dollarit.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammisti hinnangul on TransferWise'i edulugu Eestile väga kasulik. "See et Eestist on välja kasvanud selline ettevõte, lisab kogu meie start-up-ökosüsteemile väärtust. See meelitab siia nii kapitali kui ka talente. Kui vaatame Eesti idufirmade edulugusid, siis näeme, et elaniku kohta on meil maailmas enim ükssarvikuid. TransferWise’i laiem mõju on see, et ta on iduettevõtetest ka kõige suurem tööandja. See on loonud efekti, kus inimesed, kes TransferWise’is täna töötavad või on varem töötanud, asutavad ka oma ettevõtteid," rääkis Tammist ja lisas, et meil on veel potentsiaalseid ettevõtteid, mis võiksid ükssarvikuteks kasvada.

TransferWise’i varasemad rahakaasamised

Daatum
investorite arv
summa
juhtinvestorid
Nov 2018365 mln naelaJP Morgan, LHV Ventures, NatWest Bank
Nov 20179280 mln dollaritIVP (Institutional Venture Partners), Merian Global Investors
Mai 2016226 mln dollaritBaillie Gifford
Jan 2015858 mln dollaritAndreessen Horowitz
Juuni 2014725 mln dollaritValar Ventures
Mai 201386 mln dollaritValar Ventures
Apr 201281,3 mln dollaritIA Ventures, Index Ventures
Aug 2011150 000 eurotSeedcamp
Hetkel kuum