Harro Puusild • 22. mai 2019 kell 8:38

Eesti Panga asepresidendi mure: riigitöötajate palk kasvab kiiremini kui erasektoris

Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik  Foto: Eiko Kink

Viimastel aastatel hakkab silma avaliku sektori erasektorist kiirem palgakasv ja see on kindlasti murekoht, ütles Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik.

Eesti majanduses on üks kitsaskohti tööjõuturg, mis ei võimalda kasvada, ütles Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik hiljuti toimunud konverentsil "Tark Tööstus 2019".

Kaasik viitas Swedbanki tööstusettevõtete uuringule, kus käsitleti ka seda, mis takistab töötleval tööstusel äri laiendamist ja investeerimist, ning seal oli tööjõuturg number üks põhjus. “Ja mitte ainult palk, vaid just kvalifitseeritud töötajate probleem oli number üks. Keeruline on leida inimesi, kes oskaks kohe panustada,” rääkis ta.

Kaasik ütles, et kui tööjõuturul on selline keeruline olukord, kus paljud on juba hõivatud ja samas nõudlus uute inimeste järele on suur, siis see survestab ka palkasid. "Inimeste palgad on Eestis kiiresti kasvanud, aga huvitav tendents on see, et viimastel aastatel hakkab silma palgakasv avalikus sektoris – see on kindlasti murekoht, kui see nii peaks jätkuma, sest riigi surve tööjõuturule teeb erasektori jaoks olukorra keerulisemaks,” jätkas Kaasik.

Üldiselt prognoosib Eesti Pank, et kiire palgakasv riigis jätkub ja seda näeme ka lähiaastatel. “Ettevõtted peavad oma kulude planeerimisel sellega lähiaastatel arvestama,” hoiatas ta.

Rohkem tööstusuudiseid leiad Äripäeva teemaveebist tööstusuudised.ee.

Hetkel kuum