Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Turvaliselt üle võlli

    Üle võlli saamiseks tuleb pingsalt tehnikale mõelda. Foto: Marko Saarm/Sakala/Scanpix

    Arvatakse, et kiikingukiigel kiikumine ei ole turvaline, aga võrreldes tavakiikumisega on see harrastajate hinnangul ohutum, sest kiikuja on kinnitatud kiigele spetsiaalsete rihmadega.

    Kiigeplatsid olid põliseestlaste kohtumispaigad, kus vahetati päevamuljeid ning lõõgastuti töödest-tegemistest. Mehed võistlesid, et püüda naiste tähelepanu. Aastasajad on möödas, aga eestlased kiiguvad ikka. Sellest on saanud lausa spordiala – kiiking.
    Kiikingule kui spordialale pani aluse pärnakas Ado Kosk, kes ehitas 1990ndatel kaks reguleeritavate aistega kiike ning oli esimene, kes sellega üle võlli kiikus. Kiikingu sportlik eesmärk on teha ring ümber kiige võlli võimalikult pikkade aistega. Kiikingul kiigutakse püsti, kasutades kindlat kükitamistehnikat. Turvalisuse tagamiseks kinnitatakse käed ja jalad spetsiaalsete rihmadega aiste ning kiigelaua külge.

    Kiiking

    Eestis leiutatud spordiala, kus inimesel tuleb panna kiik järjest suureneva amplituudiga võnkuma. Eesmärk on teha ring ümber kiige võlli võimalikult pikkade aistega.Kui tavakiigel kiigutakse lusti pärast, siis kiikingu puhul on sihiks üle võlli kiikumine, mistõttu olulist rolli mängib võistlusmoment.

    Kiikingust saab rääkida siis, kui jalad on kõrgemal kui pea. Kiikingukiigel kiigutakse üldjuhul püsti ning kasutatakse kindlat kükitamistehnikat, mis erineb suuresti tavakiikumise võtetest. Turvalisuse tagamiseks kinnitatakse käed ja jalad spetsiaalsete rihmadega aiste ning kiigelaua külge.

    Kiikingu arendamist tänapäevasel kujul alustas 1993. aastal Ado Kosk, kes pani aluse ka kiikingule kui spordile, kuna oli esimene inimene, kes kiikus üle võlli reguleeritavate aistega kiigel (1996. a).2001. aastal püstitati kiikingus meeste esimene Guinnessi rekord, milleks oli 7,01 meetrit. Alles 2004. aastal parandati rekordit ja ainult 1 cm võrra (7,02 m).

    Eesti kiikingu rekorditabelit juhivad Kaspar Taimsoo (tulemusega 7,08 m) ning Kätlin Kink (5,94 m).Kiikingukiige ehitamiseks sobib ainult metall või tänapäevased komposiitmaterjalid. Kiige oluline eripära on aiste pikkuse reguleeritavus, kasutuses on kolm kiikingukiige mudelit, millest suurima maksimaalne aiste pikkus ulatub 8 meetrini.

    Allikas: Eesti Kiikingu Liit

    Eestimaa uhkus
    Projekti “Kõik kiikuma” vabatahtliku Eva-Liisa Vardja sõnul võiks kiiking kui eestlaste leiutatud spordiala olla Eestimaa uhkus. Vardja usub, et kiiking saab kuulsaks ka välismaal, Itaalias näiteks on see juba kuulsust kogumas. Vardja lisas, et kiiking on ehtne rahvaspordi ala, sest ühendab nii kiikujaid kui ka kaasaelajaid.
    Oma esimese kiikingukogemuse sai Vardja Oleviste koguduse suvelaagris, kus on kiik püsti olnud juba neli aastat järjest ning kiiking saanud menukaks ajaviiteks. “Just vabas õhus on super kiikuda. Tuul viib mõtted peast. Ning kui sa oled tagurpidi, siis on selline tunne, nagu ei saaks midagi aru. Tagantjärele olen mõelnud, et kuidas see saab nii vabastav olla, kui oled samal ajal kinni seotud,” kirjeldas Vardja.
    Eesti Kiikingu Liidu juhataja Ants Tamme jõudis kiikinguni aastal 2007, mil selgus juhuslikust vestlusest juuksuriga, et too on kiikingu leiutaja Ado Kose elukaaslane. Seejärel läks Tamme neile külla kiikuma, pärast seda alustas juba treeninguid. Esimene kiikumine tundus Tammele hirmutav. “Nagu oleks surmaga silmitsi seisnud,” meenutas mees. Ent aegamisi hakkas ala aina enam meeldima. Tamme isiklik rekord on 7,03 meetrit, mis jääb maailmarekordile alla vaid viie sentimeetriga.

    Kiiking igas vanuses inimestele

    Eesti Kiikingu Liit, mille egiidi all tegutseb kaks spordiklubi – Vabariigi Võllimees ja Kiva-Kiiking – korraldab rahvaüritusi, et kiikingut ja kiikumistehnikat tutvustada. Sel suvel toimub koolitustuur “Kõik kiikuma!”, mis läbib kümmet linna Eesti eri paigus. Üritused on suunatud nii noortele kui ka vanematele inimestele, kes soovivad kiikumist ise proovida või vähemasti kiikumist kõrvalt vaadata.

    Kiikingut saab rentida oma ettevõtte suvepäevadele (Eesti Kiikingu Liit vahendab).Kiiking võimaldab kogeda kaaluta olekut, gravitatsiooni ja tsentrifugaaljõudu.

    Kiikedest on kasutusel kolm mudelit (KIKI-1, KIKI-2, KIKI-3).

    Eestis toodab kiikingukiikesid kaks ettevõtet.

    Sobib kõigile
    Kiikingu puhul julgeb Tamme väita, et see sobib kõigile algklassilastest alates pensionärideni välja. “On nii palju eri võimalusi, kõike annab reguleerida,” märkis ta. “Tuleb valida endale sobiv aisapikkus. Kiikingukiigel saab ka niisama kõlkuda, ei pea üle võlli minema. Samas, kes tahab trenni teha, saab valida vastava suurusega kiige,” selgitas Tamme.
    Märtsis Pärnus toimunud viieetapilisel kiikingu sisemeistrivõistlustel naiste arvestuses võitnud Anni Veskimäe alustas kiikumisega poolteist aastat tagasi. Pärast seda on ta osalenud kümnel kiikinguvõistlusel. Kiikingutrenni naine otseselt ei tee, võistlusvormi tagab talle töö tsirkuse- ja akrobaatikatreenerina. Kiikumine sobib tema sõnul kõigile, olenemata vanusest, treenitusest ja kõrgusekartusest. “See tunne, kui sa oled kohe-kohe üle võlli kiikumas ja kõik karjuvad “Natuke veel!”, ja siis lõpuks kiigud üle, on superhea tunne. Minu jaoks on see sama huvitav kui kuskil Ameerika mägedel,” jagas Veskimäe muljeid.
    Naiste arvestuses teise koha pälvinud Mirjam Pedaja on samuti vaid poolteist aastat aktiivselt kiikunud. Esimest korda proovis Pedaja kiikingut kaheksa-üheksa aastat tagasi. “Mäletan, et üle 90kraadise nurga ma kiikuda ei julgenud, kuna kartsin kõrgust – kardan siiani tegelikult – ja ilmselt hirmutas ka kaaluta hetk enne kiige langema hakkamist,” meenutas Pedaja. Oma kogemusele toetudes märkis ta, et kõrgusekartus unustatakse kiikingul ära, sest üle võlli saamiseks tuleb pingsalt tehnikale mõelda.
    Järgmisel korral katsetas Pedaja kiikingut 2013. aasta suvel Soomes tuttava juures, kes seal alaga tegeleb. “Juhendamise abil sain sooritatud esimesed täisringid ümber võlli ning rohkem polnudki tarvis, olin avastanud enda jaoks uue spordiala.” Nüüd on ­Pedaja lisaks võistlemisele kiikinguklubi juhatuses ja tegeleb aktiivselt kiikingu edendamisega. Võistlusvormis hoiavad teda suvised promoüritused, kus vabal hetkel saab ka ise kiikuda.

    Suvel kiikuma!

    Juunis:Tallinna vanalinna päevadelNarva linnapäevadelRakveres meeste tantsupeolOtepääl üliõpilaste suvemängudel9.–10. juunil Tartus.

    Juulis:Viljandi Folgil28.–30. juulil Pärnus

    Augustis:Hiiumaa kohvikute päevadelKuressaares merepäevadel4.–5. augustil Haapsalus

    Nõuab kontrolli oma keha üle
    Kiikumiseks ei pea olema üüratult tugev ja treenitud, märkis Veskimäe. “Muidugi tuleb see kasuks, kuid ei ole põhiline. Olen näinud kiikumas 9aastast tüdrukut ja ka 63aastast meesterahvast. Öelgu keegi veel, et on liiga noor või liiga vana,” märkis ta.
    “Kiiking pakub adrenaliini, kuid samal ajal nõuab jõudu ja head kontrolli oma keha üle. See sobib hästi kõigile, kes otsivad väljakutseid ning on traditsioonilistest spordialadest tüdinenud,” lausus Johanna Sooba, kes on kiikinguga tegelenud kaks aastat.
    Proovima julgustas ka Pedaja. “Soovitan igaühel, kes on korra mõelnud seda proovida, ligi astuda, et pärast ei kahetseks käest lastud võimalust. Kiiking on ekstreemne, kuid turvaline ja seda võivad proovida igas vanuses inimesed, kelle tervislik seisund seda lubab.”
    Statsionaarset kiikumisvõimalust Eestis veel pole, kuid selle nimel töötatakse. Kiikingu jaoks saab treenida ka näiteks jõusaalis, tehes vastavaid üldfüüsilisi harjutusi. “Tarvis on tugevaid selja- ja korsetilihaseid, käsi ja reisi. Üks efektiivsemaid tulemusi andev vahend on sõudeergomeeter, kus kasutatakse samu lihasgruppe, mida on tarvis ka kiikingus,” selgitab Mirjam Pedaja. Seda, et sõudmise lihaskoormus sarnaneb kiikinguga, tõestab ka tõik, et Euroopa meister sõudmises Kaspar Taimsoo püstitas oma esimesel kiikinguvõistlusel maailmarekordi.
    Kiiking on turvaline – erinevalt tavakiikumisest on inimene kiige külge seotud ega saa kukkuda. Tehnikat on lihtne omandada ja kiikumine treenib kogu keha. Neil, kellel oma jõust väheks jääb, on võimalik üle võlli saada tandemkiikumisega, mille puhul kiigel on korraga kaks inimest.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinna lennujaamas enam vedelikke ja arvutit kotist välja võtma ei pea
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.