Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Miks eelistada kivist maja?

    Poorbetoonist kivimaju on maailmas ja ka Eestis ehitatud juba 1930ndatest. Eestis poorbetoontooteid valmistava Aeroc Jämerä müügidirektori Margus Oja sõnul on kivist maja kindla peale minek, sest energiasäästlik ehitis kestab põlvest põlve, on heli- ja tulekindel ning aastakümnete jooksul järele proovitud ja aina paremaks arendatud.

    Parim valik A-energiaklassi majade projekteerimiseks ja ehitamiseks

    Suurepärase soojusisolatsioonivõimega, massiivne, õhutihe ja tuulekindel

    Parima tulepüsivusega

    Allergiatekitajatevaba

    Pikaealine

    Hea niiskustaluvusega

    Isikupärane, laialdaste viimistlusvõimalustega

    Võrreldes teiste kivimajadega on poorbetoontoodetest majade selgeks eeliseks väga head energiatõhususe näitajad ja teistest kivimaterjalidest paremad tulepüsivuse näitajad. Kuna juba ainult mõne aasta pärast, alates 2021. aastast tohib ehitada ainult liginullenergia- ehk A-energiaklassi hooneid, siis on soojapidav poorbetoon parim valik juba täna tuleviku nõuetele vastavate hoonete välisseinte projekteerimiseks ja ehitamiseks.
    Kivimaja ehitamine on lihtne ning samamoodi on lihtne ka sellise maja ehituskvaliteeti tagada ning kontrollida: plokkseinad kerkivad paari nädalaga ning ukse- ja aknaavad sillatakse sobivas mõõdus sillustega. Laed ehitatakse reeglina laepaneelidest, aga neid võib ehitada ka monoliitbetoonist või puitkonstruktsioonist.
    Välisseinad võivad olla ühekihilised nõuetele vastavate soojapidavusnäitajatega plokkseinad, aga ehitada võib ka soojustatud plokkseinu. Samas on ühekihilistel seintel oma selge eelis – ei ole silmale varjatud ehitusvigu, mis mitmekihiliste välisseinte puhul on reaalseks riskiks. Kvaliteetsed plokkseinad on tuulekindlad, soojapidavad ja energiasäästlikud ka viimistlemata kujul. Lisaks kõigele ei armasta kivist majaseina ka närilised, kellele meeldib sageli välisseinte soojustusmaterjali kodu rajada.
    Tervikliku kivimajalahenduse puhul on võimalik kasutada eelnevalt välja töötanud läbimõeldud ja praktikas järeleproovitud õhutihedaid ja soojapidavaid konstruktsioonisõlmede tüüplahendusi, mis lihtsustab oluliselt nii tellija, projekteerija kui ka ehitaja tööd. Kivimajade puhul on väga kerge muuta ka majakataloogi tüüpprojekte vastavalt kliendi soovidele ja vajadustele ning kavandada ja ehitada isikupäraseid lahendusi alates erikujuga akendest kuni kaarseinte ja kaldlagedeni. Loomulikult tehakse kivimajadele hinnapakkumisi ka kliendi joonise järgi.
    Sõltuvalt kliendi soovist saab meilt kivimaju tellida nii materjalikomplektina, paigaldatud lahtise või kinnise majakarbina või siis päris valmis võtmed-kätte-täispaketina. Kivimaja puhul ei ole keerukas kliendil ka endal majaehitusele käsi külge panna, sest tehnilised lahendused on paigas ning projekti järgi täpsete mõõtudega plokkide ladumine ning siledate seinte viimistlemine on lihtne ja kergesti õpitav. Rääkides Eesti tootja Aeroc Jämerä ASi toodetest, ongi kummalgi kaubamärgil on kliendirühm – Aeroc on mõeldud neile, kes ise korraldavad kõike alates projekteerimisest kuni ehituseni ja soovivad osta parimaid saadavalolevaid ehitusmaterjale. Jämerä on suunatud klientidele, kes soovivad terviklikku teenust alates projekteerimisest kuni ehituse eelarvestamiseni ja ehitamiseni.
    Maja projekteerimisele võib arvestada umbes 2–3 kuud. Kinnise majakarbi ehitus võtab 3–4 kuud ja võtmed-kätte maja ehitus 6–10 kuud. Sealhulgas maapealse majakarbi ehitamiseks vundamendile läheb aega vaid mõni nädal. Millegipärast on levinud eksiarvamus, just nagu oleks puitmaja oluliselt odavam kui kivimaja. Kivimaja ei ole kallim kui puitmaja, vaid nende hinnaklass on kivi- ja puitmaja võtmed-kätte-lahenduste puhul sarnane; materjalivaliku aluseks on vaid konkreetse kliendi materjalieelistused. Puidust rääkides peab veel mainima, et puitvooderdis on poorbetoonmajadele hästi sobiv välisviimistlusmaterjal ja seetõttu saab tulekindlaid kivimaju ehitada ka neis piirkondades, kus detailplaneering kohustab ehitama ainult puitviimistlusega maju.
    Energiatõhus, vee- ja tulekindel
    Parima soojapidavusega ja õhutihedusega poorbetoonplokkidest välissein on parim valik selleks, et ehitada A-energiaklassi, madal-, liginull- ja nullenergia- ning passiivmajasid. Kütteenergia kokkuhoiule aitab kaasa kivimaterjali massiivsus: päike ei küta suviti maja kiirelt kuumaks ning massiivne hoone ei jahtu kiiresti maha. Kuna lühiajalised külma- ja kuumalained ei jõua läbi massiivsete ja soojapidavate seinte tuppa, tagab poorbetoonist kivimaja talvel madalad küttekulud ning suvel meeldiva jaheda toaõhu.
    Looduslikult puhastest mineraalsetest materjalidest ilma põlevkivituhata ja ilma naftakeemiatööstuse toodeteta ehitatud maja sobib koduks allergikutele, sest ei sisalda ega erita tervisele kahjulikke aineid. Siseviimistluses sobivad väga hästi traditsioonilised ja naturaalsed materjalid, nagu näiteks savikrohvid. Ühekihiliste välisseinte puhul on veel plussiks see, et soojustamata välisseintes ei teki kastepunkti, puudub seinas niiskuse väljakondenseerumise oht ja sellest tingitud hallituse või niiskuskahjustuste tekkimise oht.
    Vett ja tuld kivimaja ei karda. Veeavarii puhul peab tõenäoliselt uuendama ainult elamu siseviimistlust, sest erinevalt puidust või kipsplaatidest ei paisu ega rikne poorbetoon õhuniiskuse või veepritsmete mõjul ega kaota kandevõimet. Tänu headele soojaisolatsiooniomadustele on poorbetooni tulepüsivus palju parem kui tavabetoonil, sest kuumakahjustused levivad poorbetoonseinas aeglaselt. Parima tulepüsivuse saavutamiseks on soovitav teha poorbetoonpaneelidest ka hoone katuslagi, mis annab lisaboonusena ka parema õhutiheduse ning lae soojapidavuse. 
    Itaalia-, funk- või klassikaline stiil? Kõik on võimalik!
    Kivimaju saab ehitada nii modernseid, klassikalisi kui ka Vahemere-äärset, juugend- või barokkstiili järgides. Poorbetoonist hoonete välisviimistluseks võib kasutada krohvi, fassaaditellist, erinevaid fassaadiplaate ja ka puitvooderdist. Siseviimistluses on võimalik kõik variandid alates värvist ja tapeedist kuni seinaplaatide ning savikrohvini. Tänud materjali heale töödeldavusele on võimalik isegi tellida koduseintesse süvistatud bareljeefe.
    Poorbetoonist seintesse on lihtne freesida sooni ja puurida läbiviike, mistõttu kõik juhtmete ja torude asukohast sõltuvad asjad, nagu lae- ja seinalambid, lülitid ja pistikupesad, kraanikausid, pesumasinad saab paigutada täpselt sinna, kuhu vaja. Kuna kivimajas paigaldatakse trepp reeglina juba majakarbi valmimise käigus, pole vaja kasutada ajutisi nagisevaid treppe, vaid võib ehitada ka poorbetoonist trepiastmetega kivitrepi. Trepiastmeid võib katta erinevate materjalidega, nagu laminaatparketi, kiviplaatide või täispuiduga.
    Kivimaja on vaikne ja stabiilne, kestab muutumatult põlvest põlve meie kliimavööndis, mis paneb talviti ajalipid paukuma ning suviti värvi sulama. Turvalisust lisab seegi teadmine, et Jämerä kivimajad on meie põhjanaabrite juures aegade jooksul enim müüdud kivimajad. Poorbetoonist vahelagi ja trepid summutavad heli ning muudavad maja vaikseks, hubaseks ning mõnusa sisekliimaga koduks.

    Hinnaklass on kivi- ja puitmaja võtmed-kätte-lahenduste puhul sarnane.

    Aeroc Jämerä ASAeroc Jämerä AS on Eesti ettevõtte Aeroc International ASi gruppi kuuluv poorbetoontooteid valmistav ehitusmaterjalitööstuse ettevõte. Aeroci kaubamärk on 15-aastase ja Jämerä 40-aastase ajalooga. Esimene Aeroci plokk valmis Lääne-Virumaal Kunda lähistel Andjas asuvas tehases 2001. aasta augustis ning alates sellest ajast on Aeroc olnud piirkonna oluline tööandja. Samast Lääne-Viru maakonnast on pärit ka kõik tootmises kasutatavad põhitoorained – liiv, tsement ja lubi. Aeroc Jämerä AS lähtub igapäevatöös oma tegevuspoliitikast, mille kohaselt kvaliteet ja keskkond on ettevõtte jaoks olulise tähtsusega valdkonnad. Lisaks Eestile eksporditakse Aeroc Jämerä ASi toodangut kõikidesse Balti ja Skandinaavia riikidesse. Hinnanguliselt ehitatakse Eestis igal aasta ligi 300 poorbetoonist Aeroci või Jämerä elamut.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Kohus nõuab ettevõtjalt äritüli keskel sadu tuhandeid eurosid
Ärimees Priit Kotkase ettevõtetel tuleb kohtuotsusega maksta pea 200 000 eurot ettevõttele, kus ta on teiste omanikega aastaid tülitsenud.
Ärimees Priit Kotkase ettevõtetel tuleb kohtuotsusega maksta pea 200 000 eurot ettevõttele, kus ta on teiste omanikega aastaid tülitsenud.