4. detsember 2013 kell 4:02

Tallink City arendus saab uue hoo

Täna otsustab Tallinna linnavalitsus, kas võtta vastu Lasnamäele planeeritava kaubandus-meelelahutuskompleksi – tuntud ka kui Tallink City – detailplaneering.

Seitse aastat töös olnud planeering on tehtud Punane 76 asuva kinnistu kohta, mis paikneb Lasnamäel Peterburi tee, Mustakivi tee ja Laagna tee vahelisel alal. Detailplaneeringu algatamist taotles Tallink Grupi omanikfirma Infortar ASi tütarettevõte INF Maja OÜ. Viimaste juhatusse ja Tallinki nõukogusse kuuluv Ain Hanschmidt ütles Äripäevale, et ei soovi planeeringu sisu enne avaldada, kui ei ole kindel, et see lõpuks vastu võetakse. 

"See on seesama Tallink City projekt, mida on edasi arendatud. Praegusel momendil oleme astunud nii palju samme tagasi, kui vähegi on võimalik olnud, et saaks selle detaili kätte. Seal on jube palju muudatusi," kommenteeris Hanschmidt napisõnaliselt. Ta märkis, et planeeringu vastu ei ole seni oldud, pigem ollakse hädas bürokraatiaga.

Kuigi projekt pandi viieks aastaks pausile, on Hanschmidti sõnul üllatav, et aega on nii palju kulunud: "Ma ei näinud unes ka seda, et see detail (-planeering - toim) nii pikalt venib."

Tallinna Linnaplaneerimise Ameti Lasnamäe ja Pirita osakonna juhataja Mari Heinsoo selgitas, et tegemist on 2007. aastal pooleli jäänud lahenduse muudetud variandiga. Huvi planeeringut jätkata tekkis INF Majal tema sõnul möödunud aastal.

Näiteks pidi algse projekti kohaselt olema Tallink City üks osa mäesuusahall ja suusatunnel, uue meelelahutuskompleksi südamikuks saab lõbustuspark.

Pikk ajalugu.Äripäev kirjutas esimest korda 2006. aastal, et AS Infortar rajab Tallinnasse meelelahutuslinnaku Tallink City, millest peaks saama Tallinnale samasugune sümbol nagu sümboliseerib Eiffeli torn Pariisi. Tookord oli projekti valmimisajaks planeeritud 2010. aasta. Projekti kogumaksumus pidi olema 4,5 miljardit krooni (288 miljonit eurot).

2007. aastal sai meelelahutuskeskuse detailplaneering Lasnamäe linnaosa heakskiidu ning ehitus pidanuks algama järgmisel aastal. 2008. aastal aga selgus, et projekt seisab ning Hanschmidt vaikib. Tallinna linnaplaneerimisamet ootas toona mais juba viis kuud Infortari kooskõlastusi planeeringu märkustele.

Heinsoo tõdes tookord, et Tallink City aktiivne planeerimistegevus lakkas 2007. aasta detsembris ja pärast seda pole kooskõlastuste vastu enam huvi tuntud. Hanschmidt vaidles siis linnaametnikele vastu ning märkis, et iga asi nõuab oma aja, kuid töö krundiga käib.

2008. aasta teises pooles oli selge, et projekt külmutatakse majanduskriisi tõttu.

Nüüd on Hanschmidt ootusärev, kas detailplaneering kinnitatakse või mitte.

"Lootus sureb viimasena. Tegelikult hakkab projektide detailplaneeringute läbiviimine võrduma imedega. See protsess on kohutavalt pikk," sõnas ta. "Homme (täna - toim) on see alles linnavalitsuses, siis läheb veel avalikule arutelule, sealt edasi linnavolikokku ja nii edasi. See on pikk protsess, kus me oleme keskelt natuke üle.

Autor: Kadri Põlendik, Ave Lepik

Hetkel kuum