Enno Rebane • 7. detsember 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Kodumaist tööstust tuleb toetada

Enno Rebane  Foto: Arno Mikkor

Riik peaks senisest rohkem mõtlema kohalikul toorainel baseeruva kodumaise tööstuse konkurentsivõime tagamisele. Üks töökoht töötlevas tööstuses toob kaasa vähemalt kaks töökohta teenindavas sektoris, kirjutab Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuht Enno Rebane.

Kolmanda kvartali tulemused ei ole ehitusmaterjalitootjate jaoks kuigi rõõmustavad. Teine poolaasta on olnud keeruline eelkõige neile, kes toodavad vaid kohalikule turule, näiteks betoonisegude, täitematerjalide, sillutuskivide, muude mineraalsete toodete tootjad. Ehitusmaterjalide hinnaindeks on langenud, keskkonnatasud ja tööjõukulud suurenenud.

Efektiivsemast tootmisest võib alati rääkida, kuid peab arvestama, et viie-kuue aasta tagusest kriisiajast saadik on ehitusmaterjalitootjate õlul järjepidev kohustus efektiivsemaks muutuda. Sellega tegeleb tootja niikuinii. Kuid on teemasid, millega tootjal on keeruline tegeleda: need on ettevõtluskeskkonna küsimused, mis sõltuvad poliitikutest ja ametnikest, ka tellijatest. Tellijad võiksid toote hinna kõrval rohkem toote omadusi ja kvaliteeti hinnata.

Hea ettevõtluskeskkond tähendab võrdseid tingimusi ettevõtluseks. Riigi oluline ülesanne on tagada aus ja läbipaistev ärikeskkond, samuti saab riik kaasa aidata kodumaiste, nõuetele vastavate toodete tunnustamisele.

Sageli arvatakse, et kui toodetel on Euroopa standardid, siis järelikult on kõik paigas. Euroopa standard loob toodete võrdlemise võimaldamise aluse ja fikseerib toote omaduste loetelu, kuid millised omadused sellest loetelust konkreetselt kasutuskohas kehtivad ning vajadusel ka nende omaduste miinimum- või maksimumväärtused – need tuleb määrata igal liikmesriigil ise.

Kui keskkonnatasude kasvatamisel ei tunne meie valitsus piire, siis kõigile võrdse maksukeskkonna loomisel ollakse veel suhteliselt piiratud, tegeledes peamiselt suurte ettevõtete või teatud konkreetsete teemadega. Näiteks ümbrikupalga probleem – akende ja uste valdkonnas on hulganisti tootjaid, kelle brutokuupalk inimese kohta jääb alla 500 euro

Ehitustoodete valdkonda reguleerib Euroopa ehitustoodete otsekohalduv määrus, mis omakorda toob kaasa vajaduse olla kursis sadade Euroopa standarditega, tunda vastavustõendamissüsteeme, teada teavitatud asutusi jne. Ei piisa ainult riikliku järelevalve asjatundlikkusest, selgus peab jõudma ka omaniku järelevalve ja ehitusjärelevalveni.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt