Lauri Tabur • 13. mai 2015 kell 6:15

Parima juhi saladus

Lauri Tabur.  Foto: Andras Kralla

Parim juht 2014 Lauri Tabur avaldab hea juhi seitse saladust.

See oli enam kui viisteist aastat tagasi, kui mulle tehti pakkumine esimest korda elus asuda juhi ametikohale. Mäletan üsna hästi esimest tööpäeva, kui oma neljast alluvast koosneva meeskonna esimest korda kokku kogusin, et oma visiooni lahti rääkida ja kuulata tiimi ootusi mulle. Mulle sai üsna kiiresti selgeks, mida meeskond minult ootab – et ma ei segaks nende töötegemist!

Delegeeri. Olen seda päeva oma hilisemas elus tihti meenutanud hetkedel, kui tundub, et asjad ei lähe päris nii, nagu olen õigeks pidanud ja on tekkinud tahtmine teist eest ise töö ise ära teha. Eks ma olen seda nii mõnigi kord teinud ka, ja hiljem endale tunnistanud, et juhi töö on seetõttu jäänud tegemata.Inimesed, kelle mänguväljakule ma tol hetkel sööstsin, ei olnud üldse rõõmsad selle üle, et keegi teine tuli nende väljakupoolele oma mängu mängima. Õppida tunnetama hetke, mil tahad juhina ära teha spetsialistide tööd, sest spetsialistina tunned ennast mugavamalt, oli minu esimene õppetund algaja juhina. Oskus öelda „ei“ on selle oluline osa.

Usalda. See, et juht usaldab inimesi parimas usus töiseid eesmärke saavutama, võib küll esmapilgul kõhedust tekitada – kuidas nad ikka ilma minu panuseta hakkama saavad. Kuid juhi usaldus võib kaasa tuua tiimi liikmete uskumatu pühendumise ja motivatsiooni.Organisatsioon on just nii edukas, kui palju selle juht annab inimestele võimalust olla ise peremehed oma töölõigus koos võimalusega võtta vastutus ja pälvida tunnustust oma saavutuste eest.

Tunnusta. Hea töö märkamine ja äramärkimine on juhi töö teine oluline osis. Oleme juhtidena täpselt nii head ja väärtustatud, kui head on inimesed meie tiimis. Seepärast olen juhtimismantraks seadnud põhimõtte kuula-märka-tunnusta, olla oma inimeste jaoks olemas, et reageerida ka positiivsele, mitte vaid negatiivsele.See, kui juht võtab endale aega, et oma inimeste rõõmusid ja muresid jagada, on suur asi. Hetkest, kui töötajad ei tule enam sinu juurde oma muresid ja rõõme jagama, oled kaotanud oma organisatsiooni juhitavuse.

Kogu kogemusi. Juhiks sündimist ma eriti ei usu, küll aga seda, et heaks juhiks pole võimalik õppida, selleks saadakse läbi töö ja isikliku kogemuse. Noore algaja juhina lugesin kümneid pakse juhtimisraamatuid, kuid tegelikult toimiva tunnetus tuli alles kogemuse ja tehtud juhtimisvigadega. Vaatamata tehtud vigadele, ei saa ma öelda, et kardaksin täna võtta uusi riske ja proovida uusi lähenemisviise, mis võiksid meeskonna tegemistele veelgi enam edu tuua. Olen meeskonda julgustanud alati astuma vähemalt kaks sammu kaugemale, kui tundub turvaline.

Võta riske. Tulemusi saavutavad vaid need, kes on valmis põruma. Ja kui nad põruvad, siis proovivad ikka uuesti, kuni lõpuks saavutavad edu. Riskide võtmise kultuur algab alati organisatsioonis juhist. Hea juhi omaduste hulka kuuluvad julgus riskida ja võtta vastutust. Kui juht kardab ja pigem hoolitseb selle eest, et status quo’d säilitada, siis parimal juhul ta selle ka säilitab, kuid tulemusi saavutavad ja naudivad teised.

Motiveeri. Tasub meeles pidades ka seda, mida uus pealekasvav põlvkond tegelikult töölt ootab. Jah, palk on oluline, kuid üha vähem on palk motivatsioonitegur. Tasu ja motivatsioon, on tegelikult sama mündi kaks erinevat külge. Olen näinud palju juhte, kelle meelest tunnustamine ja motiveerimine võrdub asjade kinkimine ja boonuste maksmisega.Mugav on raha ja asjadega alluvatele kinni maksta juhi sotsiaalsete oskuste puudumist ning lõpetada mõttevahetus, mis meeskonna liikmeile tegelikult korda läheb.

Kuula inimesi. Kui raha ja asjad lõpetavad olemast hügieenifaktor, siis astuvad head inimesed halva juhi juurest lihtsalt minema. Siit seitsmes soovitus – kuulake, mida teie inimesed päriselt tahavad. Kas te pakute neile ikka õigeid väärtusi, et nad tahavad just teie juures tööd teha?

Homme algab Pärnu juhtimiskonverents, homme kuulutatakse välja parim juht 2015. Nominentideks on Katre Kõvask, Valdur Laid, Anne Mere, Tarmo Noop ja Anne Samlik.

Hetkel kuum